ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над 100 000 бежанци от Нагорни Карабах са пристигнали в Армения

Повече от 100 000 вътрешно разселени лица са пристигнали от Нагорни Карабах в Армения. Това обяви на брифинг Назели Багдасарян, която е говорител на арменския премиер Никол Пашинян, предаде ИТАР ТАСС.

“Ройтерс” цитира върховния комисар на ООН за бежанците – Филипо Гранди, който също потвърди, че бежанците от Нагорни Карабах са над 100 000 души.

Бежанците са гладни, изтощени и се нуждаят от незабавна помощ, посочи Гранди и добави, че е необходима спешна международна помощ.

Мисията на ООН бе изпратена в Нагорни Карабах снощи, на 29 септември. Нейната цел е да се запознае на място с хуманитарните нужди на местното население. По предварителни данни преди започналото изселване в Нагорни Карабах са живеели 120 000 души.

Бежанският поток е в резултат на операция на армията на Азербайджан от 19-и и 20-и септември 2023 година. Тя е в отговор на терористичен акт, извършен от нелегални арменски въоръжени групировки, убили шестима азербайджайски граждани.

На 28 септември президентът на непризнатата Република Нагорни Карабах – Самвел Шахраманян подписа указ за разпускане на всички държавни органи и за прекратяване на съществуването на държавата му от 1 януари 2024 година. В документа се посочва, че населението е призовано да разгледа условията за реинтеграция, предложени му от азербайджанските власти в Баку, както и самостоятелно да вземе решение за възможността да остане на територията на Нагорни Карабах.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст