ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Първите пилоти от медицинската помощ по въздух – преминаха първа част от тренинга си

Първата група български пилоти, които заминаха на обучение за системата за спешна медицинска помощ по въздух ХЕМС, се завръщат днес от Италия.

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков, цитиран от БНР.

Той добави, че по договор до края на 2023 г. трябва да разполагаме с първия хеликоптер. 

Обучените пилоти са шестима. Тази част от обучението им, която е протекла на същия тип хеликоптер, който очакваме в България, е била две седмици.

Заедно с тях в Италия са били и трима инженери, които ще осигуряват поддръжката на летателните средства. 

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков обясни, че сега предстои шестимата пилоти и тримата инженери да положат изпит. След това ще заминат на практическите обучения.

В следващите няколко месеца всички 36 пилоти и 14 инженери, които ще са част от екипите за спешна медицинска помощ по въздух, ще преминат цялостно обучение, обясни още министърът на транспорта.

България трябва да придобие шест хеликоптера за оказване на медицинска помощ по въздух до средата на 2026 година. Те ще бъдат базирани на шест оперативни площадки в страната, които вече са прехвърлени на Министерството на здравеопазването.

Тези терени са с площ между 4 и 5 декара, които са напълно достатъчно за дейността им. Транспортният министър уточни, че към момента в Министерство на здравеопазването подготвят процедурата за обществената поръчка за изграждане на шестте оперативни бази, която ще бъде обявена до края на октомври.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст