ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Разследват Бернар Арно за пране на пари

Парижката прокуратура разследва сделките на най-богатия европеец – френския милиардер Бернар Арно, с руския бизнесмен Николай Саркисов за потенциално пране на пари, съобщи на 29 септември офисът на публичното обвинение. Проследяват се трансакции, свързани с имоти в престижния френски ски курорт Куршевел, съобщават световните медии като се позовават на информация във френския “Монд”. Разследването е предварително и Арно не е заподозрян и не е обвинен в незаконни действия.

Прокуратурата съобщава, че е добавила към започналите през декември 2022-а предварителни следствения действия паметна записка на отдела за финансово разузнаване на френското министерство на икономиката (Tracfin), свързана с операции за недвижими имоти, в които са участвали и французинът и руснакът.

Френският всекидневник пише, че според паметната записка на Tracfin набор от компании във Франция, Люксембург и Кипър, принадлежащи на Саркисов са придобили 14 имота за общо 16 млн. евро в Куршевел през есента на 2018-а, но на практика крайният купувач е бил Арно. Твърди се, че главният ипълнителен директор на луксозната верига LVMH (“Луи Вюитон Мое Енеси”) е платил 20 млн. евро на руснака, който пък е спечелил 2 млн. евро от сделките. По всичко изглежда, че въпросните операции са направени, за да прикрият произхода на средствата и идентичността на истинския купувач – господин Арно, посочват репортерите на “Монд”.

Парижката прокуратура е отказала коментар за детайлите по случая. Говорителят на Арно също е отказал да вземе отношение по разследването, но близки до милиардера лица споделят, че сделките са осъществени в рамките на закона.

Саркисов управлява заедно с брат си застрахователната компания RESO-Garantia, а списание “Форбс” оценява личното му състояние през 2021-а на 850 млн. щ. долара. В началото на 2014-а той е станал консул на Армения в град Лион, който е на два часа път от Куршевел, показват официални френски документи. Напуснал е позицията през 2019-а.

Екипът на Саркисов е коментирал за “Монд”, че руският бизнесмен “не е участвал персонално” в тези трансакции и че по онова време “не е имало бизнес отношения между двамата мъже”. Руснакът не е включен в списъка от инидиви на Европейския съюз, санкционирани в отговор на разпореденото от Кремъл нахлуване в Украйна през февруари 2022-а.

Според класацията на милиардерите на агенция “Блумбърг”, Бернар Арна е вторият по богатсво човек в света след Илон Мъск с лично състояние от 164 млрд. щ. долара. Конгломератът му LVMH е една от най-големите европейски компании за луксозни стоки и напитки като “Луи Вюитон” и “Мое & Шандон”. Арно купува контролния пакет от акции в LVMH през 1989-а – две години след създаването на групата от сливането на “Луи Вюитон” и “Мое Енеси”. От тогава той е председател и главен изпълнителен директор на компанията. През последните 30 години Арно я превръща в световна сила за луксозни стоки със 75 елитни марки, предлагаща вина, спиртни напитки, модни облекла, кожени изделия, парфюми, козметика, часовници, бижута, луксозни пътувания и престои в хотели.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст