ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Фич рейтингс” повиши кредитната оценка на Португалия

Международната кредитна агенция “Фич рейтингс” повиши с едно ниво – от “ВВВ+” на “А-” кредитната оценка на португалските правителствени облигации заради “резкия низходящ тренд” на дълговия коефициент на страната. Това е първата оценка на Португалия от диапазона “А”, давана от някоя от трите водещи световни рейтингови агенции – “Фич”, “Мудис” и “Стандард енд Пуърс”, от 2011-а – годината в която Лисабон получи пакет от спасителни кредити от Международния валутен фонд и Европейския съюз.

“Убедени сме, че има висока степен на ангажираност към фискална консолидация на сегашното португарско правителство, чийто мандат на управление изтича през 2026-а”, посочва в официално изявление “Фич рейтингс”.

Експерти очакват икономиката на Португалия да забави темпото през тази година след подема след пандемията от коронавируса. Лисабон е имал третия по големи дългов коефициент сред страните членки на еврозоната през 2022-а, а Европейската комисия прогнозира през май, че през тази година португалците ще са пети в класацията по този показател след Гърция, Италия, Испания и Франция.

Португалската централна банка повиши през юни предвижданията си за тазгодишния икономически растеж до 2.7% като се обоснова със силните резултати на туристическия сектор. Правителственият дълг на страната се понижи до 112.4% от БВП през 2022-а, а кабинетът планира бюджетен дефицит от 0.4% от БВП за тази година.

Експертите на “Фич рейтингс” обаче смятат, че Португалия може да приключи 2023-а с бюджетен излишък от 0.5% от БВП и с по-малки излишъци през следващите две години. Те се обосновават с изтичането на сроковете на свързаните с пандемията и с високите цени на енергията мерки, които ще компенсират ефекта от въведените през миналата година данъчни редукции. Агенцията прогнозира още, че правителственият дълг ще падне до 104.3% от БВП през 2023-а.

Десетгодишните португалски правителствени облигации приключиха седмичната си търговия с доходност от 3.55% срещу около 3.18% преди шест месеца и върховите 18% през 2012-а в разгара на дълговата криза на блока на еврото.

“Стандард енд Пуърс” оценява португалския дълг на “ВВВ+”, а “Мудис” – на “Ваа2”, като и двата рейтинга са с положителна перспектива.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст