ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 1 октомври 2023 г.

Протестиращите енергетици не уважиха поканата за среща с Денков

Министър-председателят посочи, които са основните позиции, от които той започва разговорите с протестиращите енергетици, миньори и синдикални лидери. На първо място териториалните планове не затварят централи и мини. Тяхната цел е да привлекат 4 млрд. лв. за развитие на въглищните региони чрез няколко различни програми. С предаването на документите в Брюксел преговорите тепърва започват. Предвид исканията на протестиращи да отпадне 2026 г. като срок за извеждане от експлоатация за ТЕЦ „Бобов дол“, тази дата е прамахната от плановете. Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи.

Войната на ЕС с въглеродния двуокис става световна

Европейският съюз ускорява плановете си да стане първият климатично неутрален континент. На 1 октомври влиза в сила нова политика, която ще е първата стъпка към принуждаването и на други части на света да я следват. Тя предвижда въвеждането на данък върху вноса на стоки, за чието производство се отделят големи количества въглеродни емисии, така че европейските компании, принудени да спазват стриктните климатични закони на Стария континент да не са в неравностойно положение спрямо задграничните си конкуренти.

От 1 октомври стартира първата фаза на т. нар. Механизъм за въглеродна корекция по границите (CBAM), който ще изисква от вносителите от шест силно замърсяващи околната среда промишлени области да започнат да обявяват своите емисии.

Арменци у нас на протест в знак на солидарност с бежанците от Нагорни Карабах

Представители на арменската общност у нас се събраха на различни места в страната под формата на протест в подкрепа на бежанците Нагорни Карабах.

Протестът бе част от международна инициатива на всички арменски общности и се проведе по едно и също време в различни градове в Европа и по света. Протестиращите се обявиха срещу незаконната военна операция на Азербайджан срещу „Арцах“ (Нагорни Карабах), при която са били прочистени изконно арменски земи. Те настояват Европейския съюз да окаже натиск върху Азербайджан, за да изпълни ангажиментите си, поети с тристранната декларация от 9 ноември 2020 г. за незабавно вдигане на блокадата и гарантиране на безпрепятствено движение на стоки и хора. Те настояват ЕС да приложи целенасочени санкции срещу военното и политическото ръководство на Азербайджан и ефективни мерки за Арцах.

Протестиращите настояха властите в Азербайджан да освободят всички арменски затворници и военнопленници и да понесат отговорност за престъпленията и нарушенията на човешките права, извършени по време на войната през 2020 г. и след нея. Те призоваха властите в ЕС да не излизат с позиция за интегриране на Нагорни Карабах в рамките на Азербайджан.

Петролът приключи най-печелившото си тримесечие от началото на украинската война

 

петрол

Суровият петрол регистрира най-големия си тримесечен ръст след скока, последвал началото на войната в Украйна, защото по-ниският износ на руско гориво заплашва да свие още повече предлагането в условията на сериозни редукции на доставките на “ОПЕК+”.

Данни, публикувани на 29 септември, показват, че Москва планира да не изнася почти никакви количества дизел през октомври, за да намали вътрешните цени. Тези мерки тласнаха дизеловите фючърси обратно над ключовото психологическо равнище от 1000 щ. долара за тон.

Киев извади унгарската банка ОТП от “черния списък”, за да деблокира пари от ЕС

Украинската Национална агенция по превенция на корупцията обяви на 29 септември, че временно изважда унгарската банка ОТП от списъка на “международните спонсори на войната” – акт, целящ да вдигне ветото на Унгария върху военна помощ от ЕС в размер на 500 млн. евро.

В официално изявление антикорупционната агенция посочва, че решението е резултат от преговори с официални представители на кредитната институция и на Будапеща. Окончателното и постоянно изваждане на ОТП от черния списък ще зависи от желанието на институцията да прекрати сътрудничеството си с Русия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст