ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Австрийският канцлер Нехамер отложи срещата си с премиера Николай Денков

Карл Нехамер

Посещението на министър-председателя Николай Денков в Австрия, планирано за 4 октомври т.г., се отлага поради заболяване на канцлера Карл Нехамер. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

От там допълват, че Денков ще се срещне с Нехамер във Виена на 24 октомври т.г. Основна тема на разговорите ще бъде приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Декември 2023 година е целевата дата за присъединяване на България към Шенген, потвърди за пореден път преди дни премиерът Николай Денков. Две държави – Австрия и Нидерландия, имат възражения към приемането на страната ни в зоната, но Денков е убеден, че дипломатическите усилия ще дадат резултат.

“По отношение на Шенген обсъждаме една-единствена възможност и това е декември 2023 г. Работим за това буквално всеки ден”, заяви той.

Еврокамисарят Илиана Иванова, която бе на посещение у нас, потвърди желанието на Европейската комисия България и Румъния да са част от Шенген и припомни думите на председателя на комисията Урсула фон дер Лайен.

“Не само, че България и Румъния отговарят на критериите за членство, но и че те активно допринасят за по-доброто функциониране на Шенгенската система”, посочи тя. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст