ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В момента “ТЕЦ Марица Изток 2” работи едва с 16% от капацитета си*

Юлиан Войнов

Още малко аргументи във връзка с дебата за бъдещето на въглищната промишленост и тецовете. Абсолютно сигурно е, че електроенергията, произвеждана от въглища ще загуби своя смисъл в обозримо бъдеще поради две основни причини:

1. Цената на въглищата, квотите за СО2 и самото производство ще направят използването на въглищни централи нерентабилно. Абсолютно нереалистично е да се смята, че България и още някоя и друга евроскептична държава ще успее да промени политиката за търговския с квоти в ЕС. Ама трябвало да бъдем единни и да се съпротивляваме срещу решенията на ЕС! Сериозно? Това индиректно означава действия за излизане от ЕС. Трябва да е абсолютно ясно, че всички държави членки на ЕС, с изключение на България, продължават да подкрепят постепенното премахване на въглищата, както и преди кризата. И това са официални социологически данни.

2. Инсталирането на огромни ВЕИ мощности, придружено с изграждането на батерии за съхранение на енергия, както и масовото навлизане на фотоволтаиците за домашно ползване ще намали необходимостта от ТЕЦ-ове. Това, допълнено с възстановяване на ядрените централи (основно във Франция) и повишаване енергийната ефективност на бизнеса, заедно с развитието на новите технологии като водородни централи, модулни ядрени централи и евентуално термоядрения синтез, са все предпоставки, които постепенно ще направят въглищните централи излишни.

Така че въпросът е “Дали България ще се опита да влезе в авангарда на тези процеси, или след някоя и друга година ще четем анализи какво е трябвало да направим и какво е щяло са се случи, ако не сме били срещу зелените технилогии?” Целият свят работи в тази посока и е абсолютно смешно да се смята, че малка България ще остане конкурентоспособна, ако запази своите ТЕЦ-ове още някоя и друга година, съпротивлявайки се на всеобщото развитие на света!

Обобщени данни показват, че вятърната и слънчевата енергия имат дял от 22.3 на сто в производството на ток в Европа през миналата година и изпреварват електроцентралите на природен газ, въглища и ядрено гориво. Делът на тока от газ остава близо 20 на сто. Въглищата, макар и да прибавят 1.5 процента, на ниво около 16 на сто от общо произведената електроенергия. А на хидроцентралите и АЕЦ се падат общо над 32 процента.

Рекордното производство на слънчева и вятърна енергия ни помага през кризата. Въпреки това, страни като България и Румъния се опитват да използват момента за говорене, че въглищата имат бъдеще. Предвид дълбочината на кризата и малкия отскок за въглищата, очевидно е ясно, че такова бъдеще няма.

Както се вижда от илюстрацията, производството на електроенергия тази сутрин в “ТЕЦ Марица Изток 2” е 273 MW, което е 16% от инсталираната в централата мощност. Де факто работят само 2 от 8-те генератора. И това производство всъщност се дължи на заповедта на енергийния министър за включването на централата в микса. Ако нямаше такова включване, тецът щеше да работи сигурно с не повече от 7-8% от капацитета си.

___________

* Текстът е публикуван във Фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст