ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Застрахователният пазар в Румъния затъна в нов скандал

Нов скандал назрява на застрахователния пазар в Румъния. Това се случва броени дни след като Органът за финансов надзор (ASF) тихомълком и набързо предостави лиценз за автомобилно застраховане на компания без никакъв опит в сектора. Но пък, като компенсация, член на борда й е братът на председателя на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен – обстоятелство, което вече се коментира и в Брюксел.

Става въпрос за Eazy Asigurari – дъщерно дружество на Superbet – компания за онлайн залагания и хазартни игри с годишен оборот от 1.1 млрд. долара, сред чиито инвеститори е американската група за управление на алтернативни инвестиции Blackstone. Председател на съвета на директорите на Superbet от февруари е Ханс-Холгер Албрехт, брат на фон дер Лайен. А месец по-късно, през март, ASF отне лиценза на Евроинс Румъния, собственост на едноименната българска група и до скоро лидер в автомобилното застраховане в северната ни съседка. С този акт регулаторът на практика отвори голяма ниша на пазара на автомобилни застраховки, където именно се очаква да оперира нововъзникналият застраховател Eazy Asigurari.   

Случаят с новолицензирания играч предизвиква смут в Брюксел и се приема с голяма изненада от експертите, посочва в материал, публикуван на 27 септември в The European Conservative, базираният в Брюксел ирландски журналист Томас О’Райли. Той припомня, че с финансовата подкрепа на американския инвестиционен фонд Blackstone, Superbet стъпва на румънския застрахователен пазар в период на сериозни турбуленции след години на финансови и политически скандали в сектора. Кулминацията им беше принудителното оттегляне на един от най-големите застрахователи – Евроинс Румъния, собствениците на който вече обявиха, че то е в резултат на регулаторен натиск на висши представители на румънския финансов надзор.

ASF отне лиценза на румънското подразделение на Евроинс с мотив, че компанията има капиталов недостиг от 400 млн. евро – акт, който се оспорва не само от самата компания, но и от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), българските регулатори и независим одитор. Всички те твърдят, че компанията е била платежоспособна, припомня The European Conservative. Изданието визира доклада на независимия актюер, в който се заключава, че Евроинс Румъния няма проблем с платежоспособността си към датата на отнемане на лиценза. Информация за него беше публикувана на 5 април на сайта на ЕБВР, която е миноритарен акционер в компанията-майка – Евроинс Иншурънс Груп.      

Секторът на автомобилното застраховане в Румъния претърпя мощно сътресение през последните години, в които четири големи компании на пазара фалираха и се стигна до обвинения за организирана престъпна група и политическа корупция, пише още изданието.

Предоставянето на лиценза става няколко седмици, след като Европейската комисия (ЕК) отказа достъп на депутати от Европейския парламент (ЕП) до официален доклад, който разкрива извършени от румънския застрахователен надзор нередности и предполагаема кампания за тормоз срещу румънския филиал на българския застраховател 

Припомнят се и твърденията на Евроинс, че румънското им подразделение е било набелязано от ASF още след отказа му да придобие изпадналия в несъстоятелност застраховател City Insurance през 2019 г. Впоследствие този акт предизвиква кампания и регулаторен тормоз над компанията в продължение на четири години, за да се стигне до отнемане на лиценза на 17 март, информира Томас О’Райли.

Случаят се заплита допълнително от отказа на ЕК да разреши на депутати от европарламента да прочетат нередактиран вариант на останал в тайна и потънал в мистерия доклад по темата на европейския орган в застраховането – EIOPA, за който се твърди, че потвърждава констатациите на ASF за състоянието на Евроинс Румъния. Това предизвиква още въпроси в ЕП, включително и на двама германски евродепутати.

При уклончивите отговори на еврокомисията на поставените в европарламента въпроси във връзка с казуса се питам – не е ли време да се извърши независимо разследване на случилото се в Румъния и способни ли са европейските институции да осъществяват надзор в сектора?”, коментира Ларс Петер Берг. Той описва разкритията като силно притеснителни и добавя, че Евроинс Румъния, изглежда, е заменена от компания със съмнителна етика, визирайки собственика на новолицензираната Eazy Asigurari. Колегата му Гунар Бек счита поведението на ЕК по темата за непрозрачно и отнася въпроса до Европейския омбудсман, като директно посочва връзката на брата на фон дер Лайен със застрахователния сектор в Румъния. 

По всичко изглежда, че компания, ръководена от брата на фон дер Лайен, е на път да извлече полза от зейналата дупка на застрахователния пазар в Румъния след оттеглянето на Евроинс, коментира Томас О’Райли от The European Conservative. В материала си той пита и защо Брюксел си затваря очите за корупцията в румънската държава. 

Същевременно, в съвсем скорошно интервю (от 26 септември) за румънското издание Bursa, председателят на надзорния съвет на Еврохолд – Асен Христов, отново заяви, че висши представители на румънския регулатор са се опитали да откраднат бизнеса на Евроинс в Румъния и потвърди тезата, че има вероятност една от целите да е облагодетелстване на нов играч в сектора.

С отнемането на лиценза на Евроинс Румъния ръководството на ASF наруши редица разпоредби на националното законодателство и европейски директиви. Говорим за опит да ни откраднат бизнеса. В същото време преди няколко дни беше предоставен лиценз на нова компания в сектора (б.р. Eazy Asigurări). Много е странно, че ASF направи това за много кратко време. Опитах се да разбера повече за тази компания, потърсих информация на уебсайта им, но не намерих нищо. Не бих се изненадал, ако тази застрахователна компания отиде в ASF и се опита да получи портфейла ни за едно евро, а след това да поднови всички полици и да вземе 10% или 15% от пазара на безценица. Ако това се случи, наистина ще се потвърди, че те са се опитали да откраднат бизнеса на Евроинс Румъния”, посочва Христов.

В интервюто си за Bursa той прави и нови разкрития. Едно от тях е, че в българската Главна прокуратура е открито наказателно производство срещу двама от висшите функционери на румънския регулатор, които са в основата на рейда срещу Евроинс Румъния – Кристиан Рошу (вицепрезидент на ASF) и Валентин Йонеску (генерален директор на Генералната дирекция по застраховане на ASF). Причината – злоупотреба със служебно положение. Това, по думите на Христов, ги прави негодни за позициите, които заемат в момента, но засега отговорните държавни институции в Румъния не вземат отношение. Което, според председателя на надзора на Еврохолд, потвърждава тезата, че атаката срещу българската компания е подкрепена и политически. В допълнение, Христов разкрива и за негови три срещи през миналата година с Марсел Чолаку, сегашният премиер на Румъния, в които директорът на Еврохолд го информира за проблемите в практиките на румънския регулатор и средата за правене на застрахователен бизнес в страната. “Надявам се, че ни е чул. Но на този етап изглежда, че не са предприети действия”, коментира Христов пред Bursa. 

От интервюто става ясно, че Евроинс вече се е завърнал на румънския пазар чрез българското си подразделение и на принципа на свободното предоставяне на услуги в ЕС (Freedom of Services), като започва да предлага немоторни застраховки.

Евроинс България има право да развива дейност на този принцип в Румъния от 2007 година. Вече имаме натрупан опит и от няколко дни започнахме да предлагаме активно всички видове застраховки без “Гражданска отговорност” (ГО). За последната трябва да изградим връзка с румънския Гаранционен фонд и с Бюрото на автомобилните застрахователи в Румъния (BAAR), както и да получим ново разрешение от българския регулатор, което очакваме в следващите няколко дни. Все още анализираме дали да предоставяме ГО, но във всички останали видове застраховки сме активни в Румъния чрез нашето българско подразделение”, коментира господин Христов.

Самата ASF прави всичко по силите си, за да пречи на компанията, ако се съди от думите на шефа на Еврохолд. “Много съм изненадан, че неофициално представители на ASF прозвъняват всички застрахователни брокери, като се опитват да ги притискат да не работят с нас”, коментира той. По думите му това се прави и срещу други две български компании, работещи в сектора. “Ето защо смятам, че в тази работа са замесени и политици. Изненадан съм, че законът се нарушава, особено законът за конкуренцията”, каза той. 

Еврохолд все още обжалва решението на ASF за отнемане на лиценза на Евроинс Румъния от 17 март, както и обявяването на фалита на компанията от румънския съд на 9 юни. Фирменото ръководство възнамерява също да съди румънската държава за 500 млн. евро и вече обяви, че ще продължи съдебната си битка в ЕС. От компанията са убедени също така, че европейският орган по застраховането – EIOPA, е пренебрегнал данни, доказващи платежоспособността на румънското им подразделение преди отнемането на лиценза.   

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст