ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Константин Павлов – Комитата: Строителните правила в България са прекалено либерални (част І)

Константин Павлолв

Ако в кметството се появи човек с изрядни документи, неиздаването на разрешение за строеж е наказуемо. Борисовата градина не е в радостно състояние, защото нейният ПУП се бави повече от 5 години. За да решават важни проблеми, районните кметове трябва да имат повече свобода на действие и самостоятелност

Разрешенията за строеж не се случват нито по хрумване на главния архитект, нито на кмета. Законът работи по следния начин. Ако в кметството се появи човек с изрядни документи, неиздаването на разрешение за строеж е наказуемо. Дори главните архитекти искрено да не одобряват някои проекти, те подлежат на съдебна отговорност, ако не издадат разрешение за строеж, при наличие на редовни документи. Системното решение е да има реформа на строителните правила, които в България са изключително либерални. И позволяват строителството при неизградена инфраструктура да е законно.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ кметът на столичния район „Лозенец“ Константин Павлов – Комитата.

Още от интервюто:

Какво получават „нашите“ и какво е отредено за „вашите“ кметове в районите на София?

Вярно ли е, че една от най-строго пазените тайни в София са правомощията на районният кмет, назначените от него гл. архитект и директор на „Инженерна инфраструктура, благоустройство, екология и контрол по строителството“?

Как, защо и по какви критерии само за периода 2020- 2023, гл. архитект на район „Лозенец” е издал разрешения за строеж в размер на 145 987,21 кв.м. разгърната площ, при липсата на изградена пътна инфраструктура, включваща пътни, тротоарни настилки, канализация и улично осветление?

Защо публична информация за състоянието на уличен водопровод в м. „Кръстова вада“,  и дадена едва след като общината е осъдена за това?

На какво се дължи лошото състояние на детските площадки в столичния район „Лозенец“?

Вижте други събеседници в СТУДИО БАНКЕРЪ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст