ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нидерландия, Великобритания и Италия са най-желани за следване сред българските кандидат-студенти

студенти

В началото на новата академична година записаните студенти в университети в чужбина са с 6% повече спрямо предходната. 

Нидерландия, Великобритания и Италия са държавите с най-много записани студенти от България през новата академична година, като изборът на над половината от тях е Нидерландия. Италия е страната с най-ниски разходи за месечна издръжка на студентите, а интересът към Великобритания бележи ръст с 20 на сто спрямо година по-рано.

Това съобщиха образователни експерти, които на 7 октомври в София организират традиционния есенен форум “Световно образование”. Участие в него ще вземат представители на 33 европейски и български университети. Освен в столицата, изложението ще се проведе и в Пловдив, Бургас и Варна – съответно на 8, 9 и 10 октомври. 

Най-предпочитаните дестинации за следване сред българските кандидат-студенти са Нидерландия, Великобритания и Италия, обясни Николай Христанов, мениджър “Програми висше образование в чужбина” в една от водещите у нас агенции за образование зад граница.

“Като топспециалности на първите три места наблюдаваме “Бизнес и мениджмънт”, “Компютърни науки”, “Арт и дизайн”. Част от академичните програми са свързани с изкуствения интелект”, поясни той.

Интересът към Великобритания след Брекзит и пандемията се връща. Ръстът му спрямо септември миналата година е 20 на сто.

“Въпреки по-високите такси качеството на обучение в британските университети печели вниманието на кандидатите. Търсените специалности са в сферата на икономика и финанси, компютърни и инженерни науки, криминология. Английските университети се опитват да запазят политиката към студенти от ЕС, предлагайки някои добри финансови условия”, каза още Христанов.

Университетите в Нидерландия не са променили своята политика, допълни той.

“Проблемът с квартирите вече не е тайна за кандидатите и за техните семейства. Цените в някои градове са скочили с около 100 до 150 евро”, уточни Николай Христанов.

Университетите в Нидерландия предлагат ограничен брой места в общежитията, които се разпределят и чрез лотария, обясни той.

Друга промяна, свързана със следването в Нидерландия:

“От следващата година таксата за обучение ще бъде 2530 евро. Няма да има намаление за първокурсници. Ще бъдат намалени и нужните часове работа за получаване на финансиране от държавата”, допълни Христанов. 

Италия е образователната дестинация, която бележи най-висок ръст на кандидатурите и записаните студенти тази година.

“Има програми и на английски език. Предлагат се специалности в някои от най-търсените сфери. Издръжката също е предпоставка Италия да е сред търсените дестинации”, каза Николай Христанов.

Германия и Австрия също са сред предпочитаните образователни дестинации. Извън Европа, предпочитаните дистанции за следване сред българските кандидат-студенти са САЩ и Канада.

“Стремежът за САЩ е към университети от Бръшляновата лига – с възможност за финансиране. В Канада се търсят университети с високи места в класациите”, отбеляза Христанов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст