ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Промишлената активност на еврозоната продължава устремния си спад

еврозона

Промишлената активност на еврозоната остава затънала в дълбок и обхватен низходящ тренд, което се потвърждава и от септемврийските данни за сектора, публикувани на 2 октомври. Те показват, че потреблението продължава да се свива със скорост, която рядко е надхвърляла темпото от 1997-а когато започва да се събира информация по въпроса. Финалната оценка на индекса PMI, изчисляван от агенция “Стандард енд Пуърс глоубъл”, е потънала до 43.4 пункта през септември от 43.5 през август. Всички стойности под 50 точки са белег за спад на сектора. Показателят, измерващ продукта от бранша, който се смята за добър индикатор за икономическо здраве, е паднал до 43.1 от 43.4 пункта.

Главният икономист на Търговската банка на Хамбург посочва, че този индекс върви надолу през цялото трето тримесечие, поради което той е сигурен, че рецесията в промишления сектор продължава през целия период.

Франция и Германия са водачите по пътя към дъното през септември. Докато Испания и Италия до известна степен са по-слабо засегнати.

Индексът, отчитащ подадените нови заявки, се е повишил леко през миналия месец – до 39.2 от августовските 39 пункта, но остава твърдо под вододела от 50 точки. Този спад на търсенето идва въпреки по-бързия спад на средните цени за тримесечието от който и да било друг момент освен голямата рецесия през 2008-2009 година.

Паричните стратези на Европейската централна банка, които, поне досега, не успяват да върнат инфлацията обратно до целевите 2% годишно, може и да бъдат удовлетворени от новината за падащите цени. През миналия месец те повишиха основната лихва за десети пореден път, но те вероятно вече са приключили възходящия цикъл на затягане на паричната политика и ще кротуват поне до юли 2024-а, според икономисти, анкетирани от агенция “Ройтерс”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст