ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Световната банка понижи прогнозата си за ръст на източноазиатските икономики

Световната банка

Световната банка понижи прогнозата си за краткосрочен растеж в развиващите се икономики в Източна Азия и Тихия океан. Според доклада на банката растежът на БВП на региона в края на 2023 г. ще бъде 5 процента, което е с 0.1 процент по-ниско от предишната оценка на банката, дадена през април тази година. 

Но разминаването между новата прогноза за 2024 г. и предишната се оказа много по-съществено. Докато през април Световната банка вярваше, че икономиката на региона ще нарасне с 4.8 процента през следващата година, сега тя намали очакванията си до 4.5 процента. Такава значителна ревизия на динамиката на растежа на БВП на региона е свързана с икономическите проблеми на Китай. Прогнозата за икономическия й растеж за тази година остава непроменена на 5.1 на сто, но през следващата година банката очаква растеж да бъде 4.4 на сто, а не 4.8 процента. 

„Продължаващите вътрешни предизвикателства на Китай – забавяне на икономическото възстановяване, нарастващ дълг и слабост в сектора на недвижимите имоти, структурни фактори като застаряващото население, ще натежат върху икономическия растеж на Китай, забавяйки го до 4.4 процента през 2024 г.“, се казва в доклада на Световната банка. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст