ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сърбия свива до 4500 своите военни в 5-километровата зона за сигурност на границата с Косово

След силен натиск от Съединените щати и Европейския съюз Сърбия обяви днес, че е намалила с близо наполовина числеността на военните си подразделения в дълбоката 5 километра зона за сигурност на границата с Косово – до 4500 военнослужещи.

Командването на сръбската армия призна, че миналия понеделник – ден след въоръжения сблъсък в Северно Косово между 30-ина въоръжени сърби и косовската полиция президентът Вучич е разпоредил увеличаване на контингента, но не е и по-висока степен на бойна готовност. 

На 25 септември – в деня след въоръжения сблъсък в Северно Косово между 30-членна сръбска група, с която Белград отрича да има нещо общо, и косовската полиция, сръбските армейски части по границата са били увеличени до 8350 души по заповед на главнокомандващия  – президентът Александър Вучич.

За това съобщи днес началникът на генералния щаб на сръбската армия генерал Милан Мойсилович. Той отхвърли твърденията на косовските управляващи, че е подчинените му са помагали на групата в Северно Косово и че Белград всъщност е готвил нахлуване в Косово и отцепване на четирите му северни общини.

“Подчертавам, че армията на Сърбия и сериозна и силна организация, която не търпи никакви импровизации, нито лъжи. Обидни за интелекта са обвиненията, че сме планирали нахлуване в Косово и Метохия. От военна гледна точка, извън каквато и да било оперативна логика би било някакви си 30 души и още 4500 войници да са достатъчни за такова нещо”, заяви той.

“И 14 хиляди войници ще са малко за успешно нахлуване в Косово”, допълни сръбският генерал и припомни, че толкова войници са струпвани на границата през декември миналата година и през май тази година, но тогава никой не се е притеснявал, че се готви нападение.

По-рано днес министърката на външните работи на Косово Доника Гървала-Шварц заяви пред Дойчландфунк, че със струпването на войска в подстъпите към Косово Вучич се държи като Путин преди да нахлуе в Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст