ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Теменужка Петкова: До 2030 г. 27,9% от енергийното потребление в България ще е на възобновяема енергия

Бившият министър на енергетиката бе сред основните гости на международния форум „Be Renewable: Енергийна еволюция 2023“

България се стреми да постигне националната цел 27,9 % от крайното брутно потребление до 2030 г. да бъде енергия от възобновяеми източници.“ Това сподели Теменужка Петкова, бивш министър на енергетиката, днес по време на международния форум, посветен на ВЕИ индустрията, в София – „Be Renewable: Енергийна еволюция 2023“.

Г-жа Петкова коментира още:Основният фокус на закона, който ние приехме в българския парламент, е да намалим административната тежест по отношение на инвеститорите, които желаят да развиват производството на ВЕИ. Предвидена е възможност за създаване на центрове за контакти, предоставящи цялостна информация за изграждане на ВЕИ, както и енергийни общности, които ще дават възможност на инсталатори и битовите потребители да участват в производството, потреблението и продажбата на излишната за тях електрическа енергия. Това е една много добра стъпка напред към развитието на зелените технологии“.

Сред официалните гости на събитието и говорители бяха още Николай Павлов, заместник-министър на икономиката и индустрията, Цветелина Пенкова, евродепутат, Цветан Симеонов, председател на УС на Българската търговско-промишлена палата, Ангелин Цачев, изпълнителен директор на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), Благой Голубарев, член на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Мария Минчева, зам.-председател на Българска стопанска камара (БСК) и други.

Be Renewable 2023“ е първото събитие в България, което ще обедини институционалните и технологичните постижения от сектора в Европа. Двудневната конференциясе провежда на 2-3 октомври в Inter Expo Center, като входът за събитието е свободен, а участниците могат да се запознаят с интересната  програма и да се регистрират тук. Събитието сеорганизира от сдружение „Соларна Академия България“ и M3 Communications Group, Inc.

Be Renewable 2023 е среща на експерти и практици, на визионери, които вярват, че бъдещето на енергията е във възобновяемите източници. На форума предстои още да разгледаме иновативни технологии, устойчиви бизнес-модели и финансови решения. Ще се запознаем с европейски практики, които могат да бъдат успешно приложени у нас. Ще проучим как да създадем и управляваме възобновяеми енергийни проекти, като в същото време се поддържа справедливост и екологична устойчивост,“ каза д-р инж. Веселин Тодоров, председател на сдружение „Соларна Академия България“.

Ключовите теми, които предстоят през втория ден на форума включват:

  • Енергийна и климатична дипломация
  • Енергийни борси и конкурентност на пазара
  • Електромобилност и устойчив транспорт: пътят към нулеви емисии
  • Зеленият водород: иновации, потенциал и роля в енергийния преход

В конферентната част ще участват и водещи компании от енергийния сектор в Европа, които ще споделят своите знания и опит в областта на устойчивите енергийни решения и как те могат да бъдат успешно интегрирани в бизнес моделите на бъдещето. Основни партньори на събитието са BAUER SOLAR – един от водещите производители на соларни панели, базиран в Германия, с над 20-годишен опит на фотоволтаичния пазар, италианската компания AZZURRO, която е международен лидер в сферата на разработването на софтуер, автоматизацията, роботиката и възобновяемата енергия, както и POLYCOMP,които са лидер на пазара на информационни и комуникационни технологии в България, с подкрепата на Huawei.

Сред партньорите на форума са още испанската компания EURENER – производител на фотоволтаични модули с над 25-годишна история в грижата за планетата и произвеждането на чиста енергия за бъдещите поколения, както и българската платформа за зелени парктики BROWN TO GREEN, която има за цел цялостната трансформация и развитие на на Югозападния въглищен регион в България.

Събитието се провежда с медийната подкрепа на Българска телеграфна агенция, в. Телеграф, в. Труд, Фокус, Banker.bg, Kaldata.com, Economic.bg, ESG News, Novinite.bg, Econ.bg, 3e-news.net, Energy-review.bg, PowerIndustry-Bulgaria.bg, Dir.bg, Economy.bg, Mediapool и Code Health TV.

За повече информация и регистрация за събитието, моля, посетете: www.berenewable.org.

За Соларна Академия България

Сдружение СОЛАРНА АКАДЕМИЯ БЪЛГАРИЯ е основано в края на 2021 година като отговор на нуждата от повече информираност, изграждане на устойчива стратегия за развитие на енергийния сектор в България и подпомагане на образованието да отговори на новите нужди на пазара на труда.

Дейността на Сдружението предвижда създаването на информационни кампании, които имат за цел да популяризират предимствата на възобновяемите източници на енергия пред бъдещи инвеститори и обществото, да комуникират проблемните области, да подкрепят образованието и обучението в сектора. Сдружението ще реализира кампании чрез използването на изяви в медиите, социалните мрежи, организация на конференции, семинари, отворени лекции, обмен на добри практики с държави, които са напреднали в своето развитие в областта на ВЕИ и енергийната ефективност, и други.

Повече за сдружението може да намерите на: solaracademy.bg

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст