ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Асена Сербезова ще съди Христо Хинков

Парламент Комисия по здравеопазване Асена Сербезова

“Няма формула на Сербезова, няма формула на Хинков. Има една-единна формула в закона, както е заложена от законодателите.” Това заяви пред БНР бившият здравен министър Асена Сербезова. Тя обясни, че не е имало как да не реагира, когато при нея е дошъл доклад за одита на “Информационно обслужване” на електронната система за проследяване на лекарствата – Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти  (СЕСПА), че формулата за реекспорт на лекарства не е спазена.

Сегашният здравен министър Христо Хинков отправя към нея критики, че е “в играта с реекспорта на лекарства”, за промяна в режима за реекспорт на лекарства, като в този процес, по думите му, “общественият интерес е нарушен”. “Ако вие създадете вратичка по законов път, кого можете за накажете? Има 65% задоволеност на пазара, останалото се изнася”, посочва Хинков в свои медийни изяви.

“Ще го съдя”, декларира Сербезова пред Националното радио, като уточни, че “спекулациите предстои да се докажат в съда, тъй като той хвърля директни обвинения”. “Аргументи и лични нападки са различни неща”, допълни тя. Според нея Хинков използва “полулъжи, полуистини” и внушения. “Всичко се проследява и за всичко има документи”, настоя ексминистърът. “Нямам нищо общо с никакви дружества, които са посочени в доклада на ДАНС”, посочи още тя.

Идеята за ускорен внос на лекарства при недостиг е добра, смята бившият здравен министър. “Цялостната лекарствена политика в последните години е довела до този недостиг. Не говорим за недостиг от 2-3 години. Всеки от нас търси лекарства”, отбеляза Сербезова. “Много често се предписват лекарства, които дори не са разрешени за употреба в България”, изтъкна тя. Мнението ѝ е, че лекарите трябва да са наясно с терапевтичните алтернативи. Те трябва да бъдат информирани какво е налично в системата. Целият процес трябва да се дигитализира.

От 2014 г. 3000 продукта са напуснали българския пазар, отчете Сербезова във връзка с нежеланието на производители да присъстват на нашия пазар, което предизвиква дефицит на медикаменти.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст