ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бушуват горски пожари в Югоизточна Австралия заради жежка пролет

Горският пожар, който от няколко дни бушува в австралийския щат Виктория, се увеличи повече от три пъти през нощта, предава „Ройтерс“. Властите призоваха жителите в отдалечената част на щата Тасмания да се евакуират заради огнената стихия.

Вече около 17 000 хектара са погълнати от огъня в източната част на региона Гипсланд, щата Виктория. Силните ветрове са допринесли за разпространението му през нощта, по данни на държавните противопожарни власти, които са изпратили близо 650 огнеборци на мястото.
Пожарите се разпалват от горещите, сухи ветрове в югоизточната част на страната, тъй като тя преживява необичайно гореща пролет.
Австралийските сезони не са в синхрон с нашите. Австралийските сезони обикновено са обратното на това, което се случва в северното полукълбо. Лятото е от началото на декември до края на февруари, есента – от март до май, зимата – от юни до август и пролетта е от септември до ноември.
Австралия започна пролетта с най-сухия септември в историята, според Бюрото по метеорология, с валежи със 71% под средното за периода 1961-1990 година.
Очаква се времето във Виктория да се измени бързо, днес следобед, като проливните дъждове се очаква да помогнат за гасенето на пожарите, но има и вариант да предизвикат внезапни наводнения.
Очаква се днешните температури да достигнат 37 градуса по Целзий в западната част на Сидни.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст