ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Водата в Амазонка се затопли – над 100 делфина загинаха

Труповете на 120 речни делфина бяха открити да плуват в приток на река Амазонка през последната седмица, съобщава „Ройтерс“. Експертите подозират, че смъртта на животните е причинена от високите температури.
Поне 70 от труповете изплуваха в четвъртък, 28 септември, когато температурата на водата в езерото Тефе достигна 39 градуса по Целзий, повече от 10 градуса по-висока от средната за това време на годината.
Ниските нива на реките, по време на тежката суша, са допринесли до нагряване на водата в тези участъци до такива нива, които вече са непоносими за делфините, смятат еколози. Хиляди риби умряха наскоро в реките на Амазонка поради липса на кислород във водата.

Въпреки миризмата на разлагащи се делфини, биолози и други експерти в защитни облекла и маски продължиха да извличат мъртвите бозайници от водата и вчера, 2 октомври, за да извършват аутопсии на труповете и да установят причината за смъртта.

Учените не знаят със сигурност дали сушата и жегата са виновни за скока в смъртността на делфините и за момента това е само предположение. Те работят по случая, за да изключат други причини, като например бактериална инфекция, която може да е убила делфините.
Температурата на водата се понижи за няколко дни, но в неделя, 1 октомври, отново се повиши до 37 градуса, по данни на разтревожени експерти.
Речните делфини на Амазонка, много от които са с необичаен розов цвят, са уникален сладководен вид, наречен още „ботос“ и се среща само в реките на Южна Америка. Те и сивият речен делфин, носещ името „тукукси“ са едни от малкото сладководни видове делфини, останали в света и са в червения списък на застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата. За жалост, бавните репродуктивни цикли правят популациите им особено уязвими към заплахи.
„Документирахме 120 трупа през последната седмица“, съобщи Мириам Мармонтел, изследовател в института по околна среда „Мамирауа“, който се фокусира върху басейна на река Солимоес.
Тя допълни, че приблизително осем от всеки десет трупа са на розови делфини, които биха могли да представляват 10% от тяхната предполагаема популация в езерото Тефе. Тове е много висок процент на загуба и възможността той да се увеличи, може да застраши оцеляването на видовете в езерото Тефе.

От бразилския институт за опазване на биоразнообразието „Чико Мендес“ заръчаха на ветеринари и експерти по водни бозайници да спасят делфини, които все още са живи в езерото. Проблемът е, че те не могат да бъдат преместени в по-хладни речни води, докато изследователите не изключат напълно варианта причина за смъртта на загиналите делфини да е някоя бактерия.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст