ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пленумът на ВСС се обяви против някои от предложените промени в Конституцията

всс

Становището на Висшия съдебен съвет (ВСС) е критично за по-голямата част от предложенията за промени в Конституцията. Това заяви пред пред репортери след заседанието на ВСС министърът на правосъдието Атанас Славов. Пред Венецианската комисия в петък той ще представи проекта на вносителите, който ще се гледа от парламента. “Ще защитя основната идея за разделяне на ВСС на два съвета”, уточни министърът. “Принципът за самоуправление е приложим изцяло за съдиите. Надявам се в становището на Венецианската комисия да намерим балансиран подход за управление на прокуратурата”, добави той.

“Изненада ме монолитността на становището на ВСС днес”, каза Славов позицията на Съвета, който отхвърли голяма част от предложенията за промени в основния закон. “Това не беше неочаквано за този ВСС”, посочи правосъдният министър. Според него обикновено Народно събрание може да направи измененията в Конституцията. “Няма прехвърляне на органи от съдебна власт към други власти. Мотивите за промените са много. Такива са и заключения на самата Венецианска комисия”, отбеляза той.

“Мотивите са ясни. Не бива прокурорите да участват в кадровото развитие на съдиите. Съдиите трябва да са напълно независими от външно влияние. Това е достатъчно силен, аргументиран и водещ мотив на тази промяна”, счита правосъдният министър.

Амбицията е до края на годината текстовете да бъдат гласувани от депутатите в пленарната зала.

На извънредно заседание Пленумът на ВСС изрази несъгласие и резерви по някои от предложените промени в Конституцията. Те приеха общо становище, което предстои да бъде изпратено към парламента. Кадровиците разкритикуваха предложените промени в основния закон, като изразиха резерви срещу някои от тях, а именно – разделянето на ВСС на два отделни органа, както и намаляването на правомощията на главния прокурор.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст