ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ВСС е отхвърлил повечето идеи за промени в Конституцията

ВСС

Т.нар. правителство на съдебната власт не е съгласно с повечето от предложените промени в проекта за поправки на основния закон. Становището на Висшия съдебен съвет (ВСС) е критично в по-голяма част от предложенията в Конституцията, заяви след заседанието на съвета министърът на правосъдието Атанас Славов. Той каза, че ще представи ред Венецианската комисия в петък проекта на вносителите, който ще се гледа от парламента. Ще защитя основната идея за разделяне на ВСС на два съвета, каза Славов.

“Принципът за самоуправление е приложим изцяло за съдиите. Надявам се в становището на Венецианската комисия да намерим балансиран подход за управление на прокуратурата”, каза още правосъдният министър.

Славов обяви, че е изненадан от монолитността на становището на ВСС днес, с което голяма част от предложенията за промени в основния закон бяха отхвърлени. Това не беше неочаквано за този ВСС, заяви Славов.

Според него обикновено Народно събрание може да направи измененията в Конституцията. “Няма прехвърляне на органи от съдебна власт към други власти. Мотиви за промените са много. Такива са и заключения на самата Венецианска комисия”, обобщи правосъдният министър.

Според него амбицията на мнозинството е до края на годината текстовете да бъдат гласувани в пленарна зала.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст