ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ВСС е отхвърлил повечето идеи за промени в Конституцията

ВСС

Т.нар. правителство на съдебната власт не е съгласно с повечето от предложените промени в проекта за поправки на основния закон. Становището на Висшия съдебен съвет (ВСС) е критично в по-голяма част от предложенията в Конституцията, заяви след заседанието на съвета министърът на правосъдието Атанас Славов. Той каза, че ще представи ред Венецианската комисия в петък проекта на вносителите, който ще се гледа от парламента. Ще защитя основната идея за разделяне на ВСС на два съвета, каза Славов.

“Принципът за самоуправление е приложим изцяло за съдиите. Надявам се в становището на Венецианската комисия да намерим балансиран подход за управление на прокуратурата”, каза още правосъдният министър.

Славов обяви, че е изненадан от монолитността на становището на ВСС днес, с което голяма част от предложенията за промени в основния закон бяха отхвърлени. Това не беше неочаквано за този ВСС, заяви Славов.

Според него обикновено Народно събрание може да направи измененията в Конституцията. “Няма прехвърляне на органи от съдебна власт към други власти. Мотиви за промените са много. Такива са и заключения на самата Венецианска комисия”, обобщи правосъдният министър.

Според него амбицията на мнозинството е до края на годината текстовете да бъдат гласувани в пленарна зала.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст