ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 3 октомври 2023 г.

Висш съдебен съвет ВСС

ВСС е отхвърлил повечето идеи за промени в Конституцията

Т.нар. правителство на съдебната власт не е съгласно с повечето от предложените промени в проекта за поправки на основния закон. Становището на Висшия съдебен съвет е критично в по-голяма част от предложенията в Конституцията, заяви след заседанието на съвета министърът на правосъдието Атанас Славов. Той каза, че ще представи ред Венецианската комисия в петък проекта на вносителите, който ще се гледа от парламента. 

Къде отиде бюджетният берекет?

Пари

За първи път от много години дефицитът в хазната расте и през септември. Очаква се бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към септември 2023 г. да бъде дефицит в размер на около 0.78 млрд. лв. или 0.4% от прогнозния БВП, обявиха от Министерството на финансите. А обикновено септември е „Месец на излишъка” заради постъпленията от сезонен характер, каквито са тези от туризма и земеделието.

Делян Пеевски предполага, но Господ разполага

Парламент Делян Пеевски

Един от най-впечатляващите феномени на „ерата на сглобката“ е бързата и генерална промяна в положението и поведението на Делян Пеевски. Човекът, който бе причина за поставянето на сакралния за градската десница въпрос „Кой?!“, десет години по-късно й наложи унизителния отговор: „Свой!“. Врагът стана съюзник, низвергнатият бе прегърнат и дори целунат страстно, така както на времето се целуваха Брежнев и Хонекер.

Църквите не са офиси, чиито кепенци може да пускаш, когато ти скимне

Спорът чия собственост е Руската църква в София не стихва и се наложи да бъдат изровени документи отпреди сто години. След седмица упражнения по реторика и словоблудство най-сетне във вторник (3 октомври) Светият Синод на Българската православна църква реши да обсъди въпроса за статута и собствеността на Руската църква на специално заседание, след което да излезе с официална позиция.

ЕБВР ще качва капитала си, за да финансира Украйна с по 1.5 млрд. евро годишно

ЕБВР

Европейската банка за възстановяване и развитие работи по план за увеличение на капитала си, за да може да инвестира по около 1.5 млрд. евро годишно в Украйна, съобщи председателката на институцията Одил Рено-Басо. Международният кредитор е важен финансов поддръжник на поразеното от войната украинско стопанство. Базираната в Лондон банка за развитие обяви още през май, че възнамерява да поиска от акционерите си да качат капитала й с 5 млрд. евро до края на годината.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст