ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Евроинс” увеличи капитала си с 15 млн. лв. в подкрепа на международната си експанзия

Пари

Средствата ще бъдат използвани за финансиране на дейността в Гърция и Полша

ЗД „Евроинс“ АД („Евроинс България“), част от застрахователната група на „Еврохолд“ – „Евроинс Иншурънс Груп“ AД, увеличи капитала си с 15 млн. лв. (7.7 млн. евро). Средствата вече са платени и внесени, като ще бъдат използвани за финансиране на развитието и разширяването на дейността на компанията на чуждестранните пазари, предимно в Гърция и Полша – двата най-големи, на които оперира дружеството извън България.

С увеличението на капитала, „Евроинс“ ще подобри допълнително платежоспособността си до ниво, което напълно покрива и дори надвишава апетита за риск на компанията.

“Този ход подсилва капиталовата ни позиция и ни осигурява още повече възможности за разрастване на бизнеса в Югоизточна Европа, с което ще добавим стойност за нашите клиенти под формата на качествени продукти и обслужване”, коментира Йоанна Цонева, председател на съвета на директорите на „Евроинс България“.

Освен в България, българското подразделение на „Евроинс“ оперира съгласно евродирективата за свободата на установяване в Гърция (FoE), както и чрез тази за свободата на предоставяне на услуги (FoS) в Полша, Испания, Нидерландия, Германия и Италия.

Наскоро „Евроинс“ се завърна на румънския пазар, предлагайки немоторни застрахователни услуги. Отделно от това, „Евроинс Иншурънс Груп“ развива дейност чрез свои дъщерни дружества в Северна Македония, Украйна и Грузия.

През 2022 г. „Евроинс България“ реализира 454 млн. лв. премиен приход (232 млн. евро), което е с една трета повече спрямо 2021 година. Ръстът се дължи на по-големия обем продажби на немоторни застраховки, най-вече туристически, брутният премиен приход, от които се удвои, и допринесе значително за общата стойност. Търсенето на застраховки “Гаранции”, предоставени от компанията, също нараства. За миналата година този тип полици се увеличат с над 50 на сто, благодарение на новозаписания от клона в Гърция бизнес.

След отпадането на COVID-19 ограниченията, „Евроинс“ повишава значително приходите си от туристически и медицински застраховки, както и от полици “Злополука”, на всички пазари, на които присъства. Карго застраховките нарастват четири пъти, а имуществените се увеличават с двуцифрени стойности за година.

Застрахователното дружество „Евроинс“ АД е сред водещите компании в сектора в България по данни на Комисията за финансов надзор. Компанията развива дейност в Гърция (чрез клон), Полша, Нидерландия, Великобритания, Испания, Италия и Германия, като предлага пълна гама от застрахователни продукти и е лидер в туристическите полици на българския пазар.

„Евроинс България“ е част от „Евроинс Иншурънс Груп“ АД, една от големите застрахователни групи в Централна и Югоизточна Европа. Групата е собственост на „Еврохолд България“, водеща енергийна и финансова група в Централна и Югоизточна Европа. Миноритарен акционер с около 10% от капитала на „Евроинс Иншурънс Груп“  е Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Акциите на „Еврохолд България“ се търгуват на фондовите борси в София и Варшава. „Еврохолд“ е собственик на „Евроинс Иншурънс Груп“ предоставя пълен спектър от застрахователни услуги, оперира в десет държави, обслужва над 2 млн. клиенти и има повече от 2000 служители. „Еврохолд“ е собственик и на „Електрохолд“, водеща енергийна група в България, която притежава най-големия дистрибутор, доставчик и търговец на електроенергия в страната. Електрохолд има над 3000 служители и обслужва близо 3 млн. потребители.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст