ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европарламентът прие нов инструмент срещу икономическо изнудване от чужда държава

европарламент

Европейският парламент одобри нов търговски инструмент срещу икономическо изнудване от чужда държава, съобщават от пресслужбата му. Той е събрал категорична подкрепа – 578 гласа „За“, 24 „Против“ и 19 „Въздържал се“.

Така Европейският съюз ще може да реагира, в съответствие с международното право, ако той или някоя от държавите членки се сблъскат с икономическо изнудване от чужда държава.

Под икономическа принуда, съгласно регламента, се разбира онази ситуация, когато държава извън ЕС се опитва да окаже натиск върху Съюза или върху държава членка да направи конкретен избор. При този натиск тя прилага или заплашва да приложи търговски или инвестиционни мерки. Този вид принуда отслабва стратегическата автономност на Европейския съюз, но не е обхваната от споразумението на Световната търговска организация.

Инструментът цели да защити суверенитета на ЕС и на държавите членки в един геополитически контекст, в който чуждестранни сили все повече използват търговията и инвестициите като оръжие, уточняват от пресслужбата на Европарламента.

Съгласно новите правила Комисията ще разполага с четири месеца, за да разследва потенциалната принуда. А дали е налице принуда ще се решава с квалифицирано мнозинство, като за целта Съветът ще разполага с осем до десет седмици. Основната цел ще бъде да се започне диалог, за да се убедят органите на страната, която не е членка на ЕС, да прекратят упражняваната от принуда, но ако тези усилия се провалят, ЕС ще разполага с широк набор от мерки за противодействие. Ако се установи принуда и има съгласие между държавите членки, Европейската комисия ще разполага с шест месеца, за да очертае подходящия отговор, като информира Европейския парламент и Съвета на всички етапи.

Членовете на Европарламента засилиха възпиращия аспект на инструмента, като добавиха изчерпателен списък с потенциалните ответни действия, с които Европейският съюз ще разполага. Сред тях са ограничения върху търговията със стоки и услуги, правата върху интелектуалната собственост и преките чуждестранни инвестиции. Ще бъде възможно да се налагат също и ограничения върху достъпа до пазара на обществени поръчки и капиталовия пазар на Европейския съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст