ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Истанбулската конвенция ще действа в България, независимо че не е ратифицирана

Истанбулска конвенция

Истанбулската конвенция ще действа и в България, независимо че не е ратифицирана от страната ни. България е подписала, но не е ратифицирала Истанбулската конвенция, която е акт на Съвета на Европа. Това обясни пред NOVA NEWS доц. Иван Стойнев, преподавател по Европейско право в Софийския университет „Климент Охридски”.

Конвенцията ще действа по институционалните въпроси, наказателно-правното сътрудничество – България да може да издава европейска заповед за насилие над жени, въпросът за забрана за връщане на лица, които са обект на домашно насилие към държави извън Европейския съюз. Това са областите, в които Истанбулската конвенция става действащо право на територията на България. “Конвенцията няма връзка с признаване на каквито и да е екстравагантни тези. Тя се отнася само за отношенията между мъже и жени в личните им взаимоотношения”, категоричен е доц. Стойнев.

Според Орлин Колев, доктор по Конституционно право и член на Комисията за защита от дискриминацията, всеки един акт, който е в защита на гражданите, трябва да се адмирира. “Част от мотивите на Конституционния съд, (който определи, че документът противоречи на Конституцията ни), са за възприятието на пола, за социалната роля на пола. Има един нюанс, имаме подобна уредба, която води до такъв извод – това са мотивите на КС, че противоречи на българския основен закон”, обясни Колев.

За промените в Конституцията, които се разглеждат, той обясни, че е нужно идеите да се прецизират. „Има сфери, в които може да се изпълняват същите функции от Висшия съдебен съвет. Не може да имаме главен прокурор, който да е с напълно орязани правомощия”, допълни Орлин Колев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст