ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Комисията по конституционни въпроси обсъжда на първо четене проекта за промени в Конституцията

конституция на република българия

ВСС също ще заседава извънредно заради предложените промени в Конституцията

Днес Комисията по конституционни въпроси към Народното събрание ще разгледа предложенията за промени в Конституцията на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Предложенията бяха внесе в края на юли, а обсъждането им по същество беше свързано с очакваното в края на тази седмицата становище на Венецианската комисия.

Предлаганите промени са в няколко направления, като основната декларирана линия е съдебната. Сред тях – ограничаване правомощията на главния прокурор и превръщането му в ръководител на Върховната касационна прокуратура, намаляване на мандата му, но с възможност за два от по пет години.

Част от проекта за промяна в Конституцията е и 24 май да записан като национален празник на България. Според последните изявления на част от вносителите обаче, е малко вероятно това предложение да получи достатъчно подкрепа.

Днес предстои и Висшият съдебен съвет да заседава извънредно относно предложенията за промени в Конституцията, тъй като голяма част от висшите кадровици не приемат разделянето на съвета на две части.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст