ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Котировките на Evergrande са изключително нестабилни след подновяване на търговията

Дилър се чуди на възхода на българските облигации.

Акциите на китайската строителна компания Evergrande скочиха с 42 процента при откриването на търговията на фондовата борса в Хонконг, достигайки 0.43 хонконгски долара.

Впоследствие котировките се коригираха надолу като акциите на компанията се търгуват за 0.385 хонконгски долара.

Акциите на Evergrande не се търгуват от няколко дни. Те бяха спрени на 28 септември, след като книжата на компанията загубиха 20 процента от стойността си предишния ден поради съобщения, че основателят и председател на Evergrande Xu Jiayin е бил задържан от полицията и е разследван.

Кризата с Evergrande продължава от 2021 година. Тогава стана известно за сериозните финансови проблеми на холдинга. Компанията спря търговията с акции на 21 март 2022 година.

След това Evergrande премина през сложен процес на преструктуриране и възобнови търговията на 28 август тази година след 17-месечно прекъсване. Още през септември обаче акциите на компанията паднаха два пъти с по над 20 процента поради продължаващите опасения на инвеститорите.

А продължаващото разследване срещу основателя на Evergrande пречи на компанията да издаде нов дълг, което възпрепятства изпълнението на нейния план за преструктуриране на дълга.

Миналата седмица Ройтерс съобщи, че група чуждестранни кредитори са готови да се присъединят към съдебно дело за ликвидиране на закъсалия строителен холдинг, ако той не представи актуализиран план за преструктуриране до 30 октомври.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст