ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Къде отиде бюджетният берекет?

Пари

За първи път от много години дефицитът в хазната расте и през септември.

Очаква се бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към септември 2023 г. да бъде дефицит в размер на около 0.78 млрд. лв. или 0.4% от прогнозния БВП, обявиха от Министерството на финансите.

А обикновено септември е „Месец на излишъка” заради постъпленията от сезонен характер каквито са тези от туризма и земеделието.

Забраната на внос на украинско зърно, която служебният кабинет поиска от ЕК, към момента е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лв. от невнесено ДДС.

“Ако забраната продължи до края на годината, очакваме щети от 40 млн. лв. на месец”, заяви финансовият министър Асен Василев.

При разрешен внос приходите за 2021-ва за сектора са 1.9 млрд. лв., а за 2022 г. – 2 млрд. лева.

Субсидията, която държавата е дала към всички селски стопани за 2021-ва, е 1.6 млрд. лв., а за 2022-ра – 1.96 млрд. лв., от които 890 млн. лв. евросредства и 1.1 млрд. от националния бюджет.

Прогнозите за туризма през летния сезон на тази година бяха за приходи от поне 4.5 млрд. лева. Да се чуди човек на този космически оптимизъм, след като предишната година хотелите завъртяха около 1 милиард.

За това спомогнаха и менте прогнозите отвън. През 2023-та пътуванията в България ще нараснат с над 14%, а приходите от туризъм ще достигнат 11.4 млрд. лв., пророкуваше Световния съвет за пътувания и туризъм (WTCC), цитиран от Министерството на туризма.

Ръстът е с повече от две трети спрямо приеманата за рекордна за българския туризъм 2019-та преди началото на пандемията. Според доклада на съвета секторът ще съставя около 10% от реалната икономика на България, или 19.1 млрд. лв., при 6.5% през 2022 г. и 9.9% през 2019-та.

Да се надяваме, че истината за този уж ключов за нас отрасъл ще изплува като тараба след наводнение.

Финансовият министър се опитва да успокои топката като припомня, че планираният дефицит за годината е 4.6 млрд. лева. Един вид тези около 800 млн. лв. дупка към 30 септември са капка в морето и не бива да предизвикват притеснения. Очаква се в оставащите месеци до края на годината бюджетното салдо да достигне планирания дефицит от 2-5% от БВП на страната, успокояват от финансовото ведомство.

Е, да, вече свикнахме на възприемаме дефицити от три процента като новото нормално.

А може би това е истината, а не бюджетите с 1-2 млрд. лв. излишък по време на управлението на ГЕРБ?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст