ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Най-големият холандски корабостроител съди държавата заради загуби от руските санкции

“Дамен шипярдс груп” – най-големият корабостроител на Нидерландия, съди правителството на страната за загубите, понесени от бизнеса му в резултат на санкциите срещу Русия – рядка реакция на европейска компания, внесла оплаквания в съда заради корпоративни щети от нахлуването в Украйна. “Дамен” иска обезщетение за произтичащите от санкциите щети, коментира за агенция “Блумбърг” фирменият говорител Рик ван де Вег. Делото, заведено в окръжния съд на Ротердам от корабостроителницата през май, не е било огласено публично досега.

“Преди санкциите “Дамен” е подписал контракти с руски купувачи на кораби и след нахлуването в Украйна правителството на Нидерландия е решило, че подобни договори не правят чест на националната бизнес общност”, посочва Ван де Вег. И допълва, че “кабинетът не е предложил на компанията да компенсира понесените щети”.

Корабостроителницата от Горинхем е внесла иска в съда в Ротердам на 10 май, потвърждава говорител на съдебната институция. На делото все още не е даден ход, но се очаква то да започне да се гледа през идната година.

Министерството на външните работи на Нидерландия, което трябва да оказва надзор върху спазването на санкциите, е отказало официален коментар по казуса. Като член на Европейския съюз Амстердам е задължен да спазва всички ограничения, наложени от общността.

Правното предизвикателство ще внесе нов обрат в съдебните битки, свързани със санкциите, като насочи вниманието върху загубите на бизнеса, който задоволява пазара, считан за един от най-обещаващите в развиващия се свят.

По-специално, строежът на яхти попадна в светлините на прожекторите скоро след руското нахлуване през февруари 2022-а, защото Съединените щати и партньорите им искаха да накажат считаните за близки до руския президент Владимир Путин руски магнати като ги лишат от луксозните им активи.

Нидерландия в момента държи под наблюдение 23 луксозни плавателни съда и няколко самолета във връзка със санкциите срещу Русия и Беларус, показват официални правителствени данни.

“Дамен шипярдс” е фамилна компания, основана през 1927-а. Тя строи цял набор от плавателни съдове – от бойни кораби до драги. Фирмата е продавала и луксозни яхти на свръхбогатите, включително на видния руски бизнесмен Олег Тинков. Великобритания отмени неотдавна санкциите срещу него след като той осъди инвазията. “Дамен” е ремонтирала яхта на руския олигарх Роман Абрамович в началото на войната, информира британският вестник “Гардиън”.

Нидерландският корабостроител е имал инженерен клон в Русия преди войната, който е предоставял услуги за проекти за строеж на кораби близо до “обслужващите центрове” в Новоросийск и Санкт Петербург. Дни преди Путин да разпореди атаката срещу Украйна “Дамен” е изпратил дрегер на москва за използване в района на Арктика.

Войната е “оказала сериозно влияние” върху компанията, пишат в официално изявление мениджърите й през миналата година. В рамките на седмица след инвазията тя е анулирала доставките на плавателни съдове и е спряла да подписва нови контракти с клиенти от Русия и Беларус. В документа се посочва също, че “Дамен” очаква “да срещне сериозни трудности при намирането на решения за корабите в строеж и за свързаните с тях правни процедури”.

Не е ясно дали фирмата все още има някакво присъствие в Русия, защото тя не отговаря на въпроси за текущата й дейност там.

“Дамен” е прекратила дейността си в украинските градове Херсон и Николаев след инвазията, когато един от работниците й е бил убит, и съобщава, че е евакуирала стотици украински служители и техните близки на безопасно място извън Украйна.

Въпреки че се оплаква от загуби от санкциите, “Дамен” отчете силни резултати за миналата година дори след като обвини мерките срещу Русия за основен виновник за по-малкия брой напълно завършени плавателни съдове. Произведената продукция е достигнала рекордните 2.5 млрд. евро през 2022-а, става ясно от официалните фирмени отчети, публикувани в началото на 2023-а. А книгата за поръчки се е изравнила с рекордните 8.8 млрд. долара от предишната година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст