ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Норвегия забрани влизането на автомобили с руска регистрация от 3 октомври

Норвегия знаме

Норвегия забрани влизането на регистрирани в Русия автомобили, в които броят на местата не надвишава девет. Забраната влиза в сила от 3 октомври. 

Ограниченията не важат за автомобили с руски регистрационни табели с десет и повече места (микробуси и автобуси), съобщиха от пресслужбата на Министерството на външните работи на Норвегия. От ведомството уточниха, че забраната няма да засегне превозни средства, принадлежащи на граждани на Норвегия или страни от Европейското икономическо пространство (което включва страни от ЕС, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн), постоянно пребиваващи в Русия, или членове на техните семейства. 

Изключения се правят и за автомобили, регистрирани в Руската федерация, които преминават границата „по хуманитарни причини“, например в случай на остро заболяване, смърт или погребение. 

Освен това забраната няма да засегне автомобили на дипломатически ведомства, превозни средства, принадлежащи на международни организации или руски куриерски служби. 

“Следователно пресичането на руско-норвежката граница, например, с микробуси и с автобуси през контролно-пропускателния пункт Storskug, както и в момента, остава възможно“, отбелязват от норвежкото външно министерство. 

Финландия, Естония, Литва, Латвия и Полша вече забраниха влизането на автомобили с руски номера. Това решение е взето въз основа на препоръките на Европейската комисия. Те, по-специално, казват, че гражданите на Руската федерация не могат дори временно да внасят автомобили и лични вещи в ЕС, които включват смартфони и лаптопи. 

Литовските митнически власти поискаха автомобилите с руски номера да бъдат изведени от републиката в рамките на шест месеца. 

Норвегия не е член на Европейския съюз и досега не е въвеждала забрана за влизане на своя територия на автомобили с руска регистрация. Норвегия и съседните Финландия и Швеция са част от Шенгенското пространство с общ граничен контрол. Преди това финландската страна въведе забрана за влизане на автомобили с руска регистрация. В Осло обявиха, че ще последват примера на Хелзинки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст