ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ОАЕ не очаква промяна в параметрите на сделката на ОПЕК+ през 2024 г.

опек

Министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухаил ал Мазруи смята, че параметрите на сделката ОПЕК+ няма да бъдат променени през следващата година. Той обясни, че ОПЕК+ отговаря на търсенето, което през тази година се е увеличило с 2 милиона барела на ден (б/д).

„Вече постигнахме споразумение за цялата 2024 година. Няма да променяме нищо през 2024 г., няма такива очаквания. Мисля, че преразглеждането на състоянието на пазара ще означава нова сделка“, отбеляза министърът в кулоарите на конференцията на Adipec.

През октомври миналата година ОПЕК реши да намали производството с 2 милиона барела на ден.

През май 2023 г. група държави, водени от Саудитска Арабия, обявиха по-нататъшно намаляване на производството с повече от 1 милион барела на ден. На 5 септември Саудитска Арабия и Русия заявиха, че планират да удължат съществуващите съкращения до края на 2023 година.

Според прогнозата на Международната агенция по енергетика, ограниченията върху производството на петрол от страните от ОПЕК+ ще доведат до недостиг на петрол на пазара през втората половина на тази година.

Генералният секретар на ОПЕК Хайтам Ал Гайс изрази оптимизъм по отношение на търсенето на петрол. Това съобщава Ройтерс.

Според него, недостатъчните инвестиции в нефтената и газовата индустрия са един от рисковете за енергийната сигурност. Ал Гайс отбелязва значението на продължаващите инвестиции в производството на нефт и газ, като нарече призивите за спиране на финансирането на петролния сектор неефективни.

Наскоро Саудитска Арабия и Русия обявиха удължаване на съкращенията на производството на петрол до края на 2023 г. съответно с 1 милион и 300 хиляди барела на ден. Анализаторите отбелязаха, че тази мярка е позволила на двете страни да се възползват от това, тъй като средните цени на петрола се доближиха до многогодишни върхове. Според оценките на Bloomberg, само Русия може да разчита на около 11 милиарда долара свръхприходи. В същото време Руската федерация активно заобикаля тавана на цените, определен от страните от Г-7 от 60 долара за барел.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст