ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Остават затворени магистрала “Тракия” при Стара Загора и Прохода на Републиката

Остават затворени магистрала “Тракия” при Стара Загора и Прохода на Републиката, сочат данни на полицията за пътната обстановка към 18 ч.

Затруднено е движението на пътя Дупница – Кюстендил в двете посоки. Обходният маршрут е през София – Радомир – Кюстендил. На място са екипи на пътна полиция.

Блокирано е и движението на магистрала “Струма” при 59-и км в двете посоки. 

Трафикът се отклонява по предвидения обходен маршрут по пътя София – Благоевград през Дупница.

Блокадата на автомагистрала “Тракия” край Стара Загора продължава засега, съобщи лидерът  на КНСБ в мини “Марица Изток” Георги Господинов след края на преговорите с правителството в столицата. 

Той ще обсъди постигнатите договорености с протестиращите си колеги. Едва след това ще бъде взето решение за отмяна или продължаване на блокадата.

В петия ден на блокадата на АМ “Тракия” край Стара Загора група от протестиращи в Маришкия басейн се включи в работна среща с премиера, ресорни министри и депутати в столицата.

Протестиращи миньори и енергетици бяха единодушни, че ще отстояват докрай лансираните от тях в понеделник шест искания, сред които да се запазят въглищните централи до 2038 г. в пълния им капацитет, да не бъде освобождаван през 2026 г.  пазарът на тока за бита, както и спешно да бъде написана енергийна стратегия на България.

“Пратихме излъчени от протеста хора. Хората от начало не бяха допуснати. Спряха и медиите на входа. Нашите хора започнаха да излъчват, всичко се заглуши. Ние нямамае информация. Искаме да дойдат всички, които са отговорни. Ние се борим за цяла България. Ще останем на барикадите колкото е необходимо, докато победим, докато се вземат нашите решения, докато нашите шест точки се изпълнят. Ние сме много, ние се сменяме. Колегите идват от нощна смяна тук, от тук някои отиват на работа, не знаете колко могат да издържат едни миньори”, казаха протестиращите.

Стотици енергетици от ТЕЦ “Бобов дол” и миньори от “Открит въгледобив” блокираха движението и на пътния възел “Бинека” и по автомагистрала “Струма”. Към протеста се присъединиха и 150 души от “Топлофикация” – Перник. От резултатите от срещата с премиера Николай Денков и представители на парламентарните партии ще зависи дали блокадата на аутобана ще остане.

500 енергетици от ТЕЦ “Бобов дол” и миньори от “Открит въгледобив”, както и групата от около 100 техни колеги от “Топлофикация”- Перник, пристигнали с частни коли и присъединили се към блокадата на пътен възел “Бинека” на АМ “Струма” изкараха целия ден под слънцето в очакване на “добри новини” от срещата с премиера акад.Николай Денков в НС. 

Час по час разочарованието обземаше протестиращите на аутобана, макар, че около 14 ч. извиха дълго хоро. Беше извикана медицинска сестра от ТЕЦ-а заради повишено кръвно налагяне и оплаквания на някои от барикандните хора. 

Дори и след 17 ч. протестиращите и на АМ “Струма” не знаеха как вървят разговорите с премиера и лидерите на парламентарно представените партии и групи. Неведението мъчеше всички, изрази го Христо Петров, зам.-председател на Националната федерация на работещите в енергетиката към КНСБ.

Групата от Перник се оказа достатъчно мотивирана и бойка, с решимост да продължи редом с бобовдолсикете енергетици и миньори към протестиращите. 

А организаторите правеха разчети за нощния протест – кои ще са на вахта в студените часове до утре. Следобед беше докарана и химическа тоалетна

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст