ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Премиерът, ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС ще се срещнат в НС с протестиращите енергетици и миньори

Премиерът Николай Денков ще се срещне с протестиращите енергетици и миньори в Народното събрание. Това става, след като блокиралите пътища в страната не потвърдиха присъствието си на разговорите в Раднево, на които министър-председателят ги покани в понеделник, на 2 октомври. От енергийния сектор обаче изразиха желание да представят исканията си, свързани с териториалните планове, в парламента.

Разговорите ще се проведат в 11 ч., зала 134 в сградата на Народното събрание. В тях ще се включат също министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и индустрията. Ще участват и лидерите и народни представители от политическите партии, които подкрепят правителството – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Синдикатите от енергийния сектор настояват териториалните планове да бъдат изцяло предоговорени, а според властта това ще доведе до загуби. В крайна сметка синдикалистите от различните федерации успяха да постигнат съгласие за шест основни искания. Сред тях – ТЕЦ-овете да продължат да работят по изключение, да се напише нова енергийна стратегия и да не бъде създавано ново държавно предприятие. Част от тези искания обаче влизат в противоречие с ангажименти, които България е поела пред Европейската комисия. По плана за справедлив преход предвидените средства са над 1,15 млрд. евро.

Междувременно блокадите по пътищата на страната остават. Протестиращите настояват исканията им да бъдат заложени в плановете за справедлив преход и дават срок от два месеца това да се случи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст