ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пристанищата в Бургас и Варна могат да играят съществена роля в логистичните вериги

Осигуряването на бърза и ефективна свързаност между Азия и Европа през българските пристанища е сред приоритетите на правителството. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на среща с посланика на Казахстан Виктор Темирбаев. Двамата обсъдиха възможностите за привличане на транзитен товарен трафик между Азия и Европа и разгръщане потенциала на Черноморския регион, който е от ключово значение за Транскаспийския транспортен маршрут (Среден коридор).

„Международната ситуация и ограниченият достъп до ключови пристанища и морски пътища налагат спешното разработване на алтернативни търговски коридори и интермодални транспортни центрове“, посочи Георги Гвоздейков. Той изтъкна стратегическото разположение на България, позволяващо българските морски пристанища – в Бургас и във Варна, да се превърнат в портали, концентриращи значителна част от търговските потоци през региона.

„Включването на пристанищата Варна и Бургас в Средния коридор ще окаже съществена роля в развитието на логистичните вериги, свързващи Европа с Централна и Югоизточна Азия, както и ще намали времето за доставки“, посочи транспортният министър.

Обсъдена е и възможността за развитие на авиационната свързаност между държавите и договорно-правната база в областта на въздушния транспорт, която да предостави необходимите условия за извършване на редовни превози на пътници и товари.

През миналата година двустранният стокообмен между България и Казахстан възлиза на 87.7 млн. щ. долара, като е нараснал с 82.4 процента спрямо 2021-а. Вносът от Казахстан у нас достига 29.7 млн. щ. долара в сравнение с 2.3 млн. щ. долара година по-рано. Основни стоки в него са необработен алуминий и каменни въглища.

Българският износ се е увеличил с 26.5 процента и възлиза на 58 млн. щ. долара. В експорта ни влизат медикаменти, медицински, хирургически, зъболекарски или ветеринарни инструменти и апарати, автомобилни превозни средства за специални цели и други.

България има потенциал да увеличи износа си за Казахстан на редица стоки и услуги, посочиха от икономическото министерство. Сред тях са медикаменти; технологични линии за преработка на плодове и зеленчуци; сглобяеми конструкции; помпи за течности; електрически акумулатори; кари – високоповдигачи; машини и апарати; сметачни и счетоводни машини; осветителни тела; строителни и туристически услуги; препарати за поддържане на косата; препарати за уста; мебели; дърводелски изделия; готови сосове и препарати за сосове; плодови сокове; замразени зеленчукови смеси, консерви и други.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст