ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Туристите в София – с 19% повече спрямо времето преди COVID-19

София бул. Витоша

Според данни от Единната система за туристическа информация в София за първите осем месеца на годината са регистрирани над 720 000 туристи, което показва ръст от 22% в сравнение със същия период на 2022 година. Реализираните нощувки за същия период са над 1 600 000, което е с 21% повече в сравнение със същия период на 2022 г. и с почти 19% повече от същия период преди кризисната 2019 година.

Най-голям е броят на туристите в София от Израел, Италия, Германия, Румъния и Турция. Възстановяват се и пристиганията от Великобритания и Гърция. Повишава се и броят на българските туристи, посетили столицата в първите осем месеца на 2023 година, като нощувките са с 31% повече в сравнение с годината, преди да бъдат наложени COVID-ограниченията.

Столичната община припомни част от инвестициите в разкриването и експонирането на културно-историческото наследство, направени през последните години – неолитно селище “Слатина” отпреди 7000 години, археологическият парк “Западната порта”, Триъгълната кула, Античният комплекс “Сердика”, Античния мавзолей в “Лозенец”, археологическото ниво под храма “Света София”, Музеят за история на София.

В съобщението се посочва още, че е предоставена подкрепа и за културни събития, които са на европейско ниво като “Софийски музикални седмици”, “София филм фест”, “Европейски музикален фестивал”, фестивала А to JazZ, “Световен театър – София”, “Опера в парка”, класическите концерти на площад “Св. Александър Невски”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст