ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Арменската делегция ще отиде в Испания, въпреки отмяната на срещата в Гранада

Никол Пашинян

Пашинян потвърди отмяната на петстранната среща в Гранада

Арменският премиер Никол Пашинян потвърди, че петстранната среща в испанския град Гранада няма да се състои, предаде „Спутник Армения“. В същото време арменската делегация все пак ще отиде в Испания и „ще се опита да представи подробно своята позиция по време на планираните срещи“.

По-рано днес АПА съобщи, че срещата няма да се състои поради отказа на Азербайджан да участва в нея.

Според Sputnik Армения Никол Пашинян, говорейки в парламента, е казал, че арменската страна е „конструктивна и оптимистична“. Отбелязва се, че Армения е разчитала на възможността да сключи „важен“ документ.

На 5 октомври в Испания трябваше да се проведат преговори между президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян с участието на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

Според източник на АПА, „между участниците в преговорите се е формирала антиазербайджанска атмосфера“. По-специално Франция и Германия се обявиха против инициативата на Азербайджан да покани турски представители да участват в преговорите.

На 28 септември ръководителят на Нагорни Карабах Самвел Шахраманян подписа указ за прекратяване на съществуването на републиката от 1 януари 2024 година. Документът е резултат от военната операция на Азербайджан на територията на непризнатата република на 19 и 20 септември. В резултат на боевете стотици хора от двете страни бяха убити и ранени.

След операцията започва масова евакуация на арменци от Карабах в Армения. Повече от 100 хиляди от общо 120 хиляди арменци напуснаха територията на републиката.

Азербайджан отказа преговори в Гранада заради проарменски изявления

на Франция и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. Това съобщи АПА.

В Азербайджан, по-специално, посочиха изявления на Франция за планове за доставка на оръжие на Армения.

Според агенцията, азербайджанската страна е предложила да се покани и турският президент Реджеп Тайип Ердоган на преговори, но Париж и Берлин са се противопоставили. Това несъгласие беше още една причина срещата да се провали.

Срещата на лидерите на Армения и Азербайджан трябваше да се проведе в кулоарите на срещата на върха на Европейската политическа общност. Както заяви високопоставен представител на ЕС, Европейският съюз се опита да организира преговори във формат “двама плюс три” с участието на Париж, Берлин и Брюксел.

Лидерите на Азербайджан и Армения се срещнаха в рамките на първата и втората среща на върха на Европейската политическа общност в Прага и Кишинев. Миналия октомври в столицата на Чешката република той се проведе с участието на френския президент Еманюел Макрон и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, а през юни тази година в столицата на Молдова се проведоха преговори в режим „две плюс три“. формат с участието на Франция, Германия и Европейския съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст