ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Аурубис България” и Atlantic Copper – домакини на Международен конгрес за флаш топене в медодобива

Водещите европейски медодобивни компании „Аурубис България“ и „Атлантик Копър“ (Atlantic Copper) – Испания, са домакини на 16-ия Международен конгрес за флаш топене (International Flash Smelting Congress, IFSC), организиран от финландската „Мецо“ (Metso) – създател на технологията. Събитието се провежда в България и Испания от 1 до 7 октомври и събира над 120 водещи експерти от целия свят, съобщиха от „Аурубис България”.

На 3 октомври делегатите на международния специализиран форум посетиха завода на „Аурубис България“ до Пирдоп и Златица в Средногорието, за да се запознаят на място с внедрените технологии, програмата за разширяване на производството и декарбонизационната стратегия на компанията.

„Истинска привилегия е да посрещнем най-изтъкнатите световни експерти в тази област в България“, казва д-р Хайко Арнолд, главен оперативен директор на Групата „Аурубис“, който е в страната за събитието.

„Рециклирането и кръговата икономика са основните стълбове на бъдещото снабдяване с метали,

но първичното производство ще продължи да е от жизненоважно значение. Светът се нуждае от много мед, за да успее зеления преход. Такива форуми на високо ниво ни дават отлична възможност да обменяме нови идеи за производството на този ключов метал“, подчертава Хайко Арнолд.

По време на посещението си в „Аурубис България“ експертите разгледаха металургичното производство с инсталираното тази година година двойно колело за отливане на анодна мед и рафинерията за пречистване на медта до катодна чрез електролиза. Предстои разширяване на капацитета за производство на катодна мед от 230 до 340 хиляди тона на година с инвестиция на стойност 240 млн. лв., с което всички произведени в Пирдоп медни аноди ще се рафинират на място.

Рафинираната мед е основен експорт на България

и ключова суровина за прехода към нисковъглеродна икономика, е-мобилността и свързаността. Експертите се запознаха и с декарбонизационната стратегия на „Аурубис България“, която предвижда намаляване на преките и непреки емисии с 50процента до 2030 г. с поетапно изграждане на ВЕИ за собствено потребление и програми за енергийна ефективност.

16-тият Международен конгрес за флаш топене с домакинство в България и Испания е с фокус върху иновациите в медната металургия, кръговата икономика, енергийния преход и дигитализацията. Флаш процесът (топене на медни концентрати в „летящо състояние“) е най-устойчивия и ефективен наличен метод за производството на анодна мед, прилаган в света. Първият специализиран конгрес в тази област се провежда през 1972 г. във Финландия.

„Този форум предоставя уникална възможност за срещи с колеги от цял свят за обсъждане на най-новите технологични разработки в медната металургия“, отбелязва  Пия Карху (Piia Karhu), президент на Metso за бизнес направление „Метали“. „Вълнуваме се да сме домакини заедно с „Аурубис България“ и Atlantic Copper и сме изключително щастливи да видим големия интерес към събитието тази година“, допълва тя.

16-тият Международен конгрес за флаш топене IFSC продължава в завода на Atlantic Copper в Уелва, Испания, където делегатите ще бъдат от 4 до 7 октомври.

„Аурубис България“ АД е част Aurubis AG – водеща международна група за производство на метали и е най-голямата компания в България по размер на годишните приходи, основен вносител и износител на страната. Основната дейност е преработването на медни концентрати, производство на рафинирана (катодна) мед, на медни аноди и вторични продукти като сярна киселина и железен силикат. Производствената база на компанията е разположена до Пирдоп и Златица в Средногорието.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст