ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП няма да подкрепи споразумението с енергетиците

Няма да подкрепим предложеното споразумение. За нас това представлява смъртната присъда за българската енергетика.”. Това заяви от кулоарите на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея всичко е пълен хаос, подчинен на едно – да си разпределят правилно парите от плана на техните подходящи фирми. “Видимо се карат помежду си, видимо решението не е подписано от ГЕРБ, има напрежение, но то не е за това как да се подобри състоянието на енергетиката, на хората, а как да си разпределят фирмите. ПП-ДБ бяха предложили оня списък с техни фирми, техните партньори скочиха къде са нашите обръчи от фирми – това е причината да се карат. В момента, в който си наместят интересите, ще се укротят”. Така Нинова коментира темата за енергетиката и затова дали “сглобката” ще се счупи заради този въпрос.

От левицата искат да се разгледа в пленарната зала и техният проект на решение, който предизвика безредици в залата миналия петък и доведе до прекратяване на пленарното заседание тогава. То предвижда Народното събрание да възложи на Министерския съвет да отмени решението за изпращане на териториалните планове, да поиска едномесечна отсрочка от Европейската комисия. Според лидера на БСП това предложение е изпълнимо.

Нинова е на мнение, че в основата на целия проблем е ГЕРБ и по-конкретно Бойко Борисов. Тя припомни, че още през 2020 г. той е поел ангажимент пред ЕС за затварянето на тези централи.

Попитана какво смята за думите на енергийния министър Румен Радев, че споразумението с протестиращите на практика е неизпълнимо, лидерът на левицата отговори, че щом това е мнението му, значи е така. “Логично е да каже истината, защото после отговорността е върху него и защото много министри лъгаха”, заключи тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст