ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Датската компания Carlsberg прекратява лицензионните споразумения с Baltika

конкуренция пари ръце

Датската Carlsberg Group заяви, че „не вижда начин да преговаря за излизане от руския пазар“, поради което прекратява лицензионните споразумения с Baltika. На руската пивоварна компания вече е забранено да произвежда бира от редица световни марки, включително Tuborg, Kronenbourg и Holsten. Решението е “отговор” на указа на руския президент Владимир Путин за прехвърляне на Baltika към Федералната агенция за управление на собствеността, подчертават от офиса на компанията в Копенхаген.

„Информирахме Baltika Brewing Company LLC за прекратяването на лицензионните споразумения, позволяващи на Baltika да произвежда, рекламира и продава всички продукти на Carlsberg Group, включително международни и регионални марки“, съобщава пресслужбата на Carlsberg.

На Baltika беше разрешено да използва съществуващите запаси от продукти и материали, но само до 1 април 2024 година.

„Стигнахме до заключението, че в момента не виждаме начин да преговаряме за излизане от руския пазар. Отказваме да участваме в сделка, която сме принудени да сключим при условия, които са неприемливи за нас и които оправдават незаконно поглъщане на нашия бизнес в Русия“, се казва в изявление на Carlsberg.

Искът на „Балтика“

На 2 октомври Baltika заведе дело в Арбитражния съд на Санкт Петербург и Ленинградска област, в което поиска да се забрани на датската Carlsberg да прекрати лицензионното споразумение с нея за използване на марки. По-специално пивоварната компания поиска да не позволи на Роспатент да промени споразуменията за световните марки Tuborg, Kronenbourg, Seth & Riley’s Garage, Holsten и LAV.

В решението на арбитражния съд се посочва, че Carlsberg може да започне производство в Морския и търговски съд на Дания, за да лиши Baltika от правата върху някои от марките.

Carlsberg увери на 2 октомври, че не са предприели никакви правни действия по този въпрос.

Прехвърляне към Федералната агенция за управление на собствеността

През юли 2023 г. дяловете в руските структури на Danone и пивоварната компания Baltika преминаха под временния контрол на Федералната агенция за управление на собствеността. Това не е изненада, тъй като Danone обяви през октомври 2022 г., че ще прехвърли контрола върху своя бизнес с млечни продукти и напитки на растителна основа. А Carlsberg Group обяви в края на юни, че е приключила търсенето на инвеститор за Baltika и е подписала споразумение с бъдещия собственик на активите.

Общо 98.56% от акциите на Baltika, собственост на Carlsberg, 1.35% от акциите на Hoppy Union LLC и 0.09% на Carlsberg Deutschland GmbH бяха прехвърлени под временно управление на руската държавна корпорация.

Източници на „Комерсант“ в инвестиционните среди отбелязаха, че прехвърлянето на руските компании Danone и Carlsberg към Федералната агенция за управление на собствеността може да означава, че властите не желаят да позволят големи суми от приходите от продажбата на активи да отидат в чужбина. Това може да повлияе на курса на рублата.

Таймураз Болоев, който оглавяваше компанията от 1991 до 2004 г., беше назначен за генерален директор на Baltika. Под негово ръководство основният акционер на компанията става Baltic Beverages Holding, който по-късно преминава под контрола на Carlsberg.

Baltika управлява осем фабрики, които произвеждат бира от повече от 50 марки. През 2022 г. компанията е произвела 197.42 милиона декалитра бира и бирени напитки, заемайки второ място по обем в Русия след AB InBev Efes.

В края на юни Carlsberg прогнозира, че продажбата на активи в Русия ще донесе на компанията загуба от 1.4 млрд. долара.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст