ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите ще гласуват споразумението с протестиращите енергетици

Парламент нова зала

Днес депутатите се събират на извънредно заседание от 12:00 ч., сочи справка на сайта на Народното събрание. Те ще обсъдят проект на решение за одобряване на Споразумение между министър-председателя, представители на Министерския съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор енергетика, сключено на 3 октомври.

Вносители на проекторешението са Кирил Петков и Атанас Атанасов от “Продължаваме Промяната – Демократична България“ и Делян Пеевски от ДПС.

Докато договореното бъде гласувано, блокадите на магистралите Струма и Тракия и на Прохода на Републиката остават.

Повече от седем часа вчера премиерът Николай Денков, министри и депутати разговаряха в сградата на парламента с представители на протестиращите миньори и енергетици. След срещата стана ясно, че е било подписано споразумение от основните участници в дискусията.

Ето седемте точки в споразумението:

  1. Продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и стартиране на процедура за поддържане на необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни диспечериуеми електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход. Срок: До 31.12.2023 година.
  2. Министерският съвет да изпълни решенията на Народното събрание от 31.01.2020 (ДВ бр. 11, от дата 07.02.2020 г.) и 12.01.2023 г. (ДВ бр. 6, от дата 20.01.2023 г.) чрез преговори с представителите на Европейската комисия с участието на по един представител на национално представените синдикати в сектор Енергетика относно недопускане в дългосрочен план прекратяване функционирането и/ или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на БЕХ. Министерският съвет се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако същите работят изцяло на пазарен принцип в съответствие с европейското и национално законодателство. Срок: До 30.11.2023 година.
  3. Изработване на проект на енергийна стратегия на РБ до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. с участие на социалните партньори паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план енергетика и климат, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа. Срок: До 30.11.2023 година.
  4. Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Създаване на комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори, в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Срок: До 31.12.2023 година.
  5. Категорично отпадане от Териториалните планове на предприятие за конверсия на въглищните региони. Срок: До 31.10.2023 година.
  6. Проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД. Срок: До 31.03.2024 година.
  7. Социалните партньори се съгласиха да продължат преговорите по проекта за споразумение, връчено на 19.09. 2023 г. (с изключение на точка 5 от това Споразумение).

Предстои днес в Министерския съвет премиерът да се срещне и с представители на работодателските организации.

Самото споразумение е по седем точки и ще е във формата на декларация.

По думите на премиера Николай Денков са направени много отстъпки, но протестиращите не са били единни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст