ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Д-р Марин Буков е тазгодишният носител на голямата награда “Джон Атанасов”

Тазгодишният носител на голямата награда “Джон Атанасов” е д-р Марин Буков. По традиция президентът Румен Радев връчи отличията на победителите в президентската инициатива Награда “Джон Атанасов” на церемония на “Дондуков” 2. Днес се навършват 120 години от рождението на известния изобретател от български произход и създател на първия електронен компютър с регенеративна памет Джон Атанасов. 

“Тази награда е едно голямо признание за мен и моите работи”, казва носителят на голямата награда “Джон Атанасов” за тази година. 

Д-р Марин Буков ръководи научна група в Института за физика на комплексни системи в германския град Дрезден. Завършил е докторантура в Бостънския университет, има магистратури от Университета “Лудвиг Максимилиан” и Техническия университет в Мюнхен. 

Научните трудове на д-р Марин Буков имат близо 2500 цитирания, а основният му интерес е в разработването и използването на изкуствен интелект в квантовите технологии.

“Приложението на тези технологии може да бъде доста пъстро, примерно за забързване на определен вид алгоритми квантовите симулации се очаква да доведат до пробив в квантовата физика най-вече в синтезирането на нови материали и квантовата химия под формата на фармацевтиката и създаването на евентуално молекули, които довеждат до нови лекарства. Човек трябва да посвети достатъчно време, за да може да постигне успехите и времето е единственият ресурс, който все още не съм намерил как да генерирам”, обясни той.

Президентската инициатива се провежда за 21-ва поредна година. Наградата е в четири категории. Отличията получават ученици, студенти и млади български учени, които работят в областта на компютърните науки.  

“Вие жънете успех след успех в полето на иновациите, информационните технологии, на авангардните научни изследвания и най-важното – вие го правите с визията и нагласата да променяте света към по-добро, следвайки примера на Джон Атанасов”, посочи президентът Румен Радев. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст