ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Евродепутатите не одобриха номинациите на Хукстра и Шефчович за климата и Зелената сделка

ЕП европарламент страсбург

Бившият нидерландски външен министър и словашкият еврокомисар ще отговарят днес на допълнителни въпроси

Комисията по околната среда на Европейския парламент отказа да одобри двете номинации за ръководители на европейския дневен ред в областта на климата и поиска от кандидатите да обещаят да не се отказват от “зелени мерки”, срещу които би могъл да бъде оказан политически отпор, предаде Ройтерс.

Бившият нидерландски външен министър Вопке Хукстра, номиниран за нов еврокомисар по въпросите на климата, и Марош Шефчович, който се очаква да бъде натоварен и с въпросите на т. нар. Зелена сделка за енергийния преход, не успяха да спечелят подкрепата на комисията на продължило часове изслушване.

Евродепутатите са поискали от двамата кандидати да отговорят на допълнителни въпроси днес сутринта и след това ще решат дали да одобрят техните нови роли, каза председателят на комисията Паскал Канфен.

Депутатите в частност искат да получат уверения, че Европейската комисия не възнамерява да се откаже от въпросните “зелени мерки”, които е обещала, но все още не е въвела – включително въвеждане на мерки за вредните химикали, замърсяването с микропластмаси и хуманното отношение към животните. На днешното изслушване Шефчович отказа да каже кога ще бъдат предложени тези мерки и обеща единствено да “се стреми да продължи работата” по тях.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст