ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейската комисия проучва възможността за постепенна интеграция на Украйна

Европейска комисия еврокомисия ек

Европейската комисия обмисля формули за възможната постепенна интеграция на Украйна в Европейския съюз, пише испанският вестник El Pais, позовавайки се на източници.

Според тях, Еврокомисията проучва методи за разширяване, които ще позволят на страните кандидатки да участват в единния пазар и различни органи, след което нивото на интеграция ще се повиши.

Според изданието, тази идея се радва на подкрепата на Франция и на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Той обаче „повдига съмнения“ сред някои отдели на Еврокомисията и не се подкрепя от редица страни, които смятат, че подобна „прогресивност“ в крайна сметка ще бъде начин да се забави приемането на страните в Евросъюза и да се насърчат да не завършат необходими реформи.

Междувременно привържениците на формулата за многоетапна интеграция отбелязват, че „това е по-реалистичен вариант“, който ще позволи приемането на нови държави. Кои страни се придържат към тази гледна точка и кои са против не се уточнява. Очаква се Европейската комисия да представи предложенията си по време на белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Действащият испански външен министър Хосе Мануел Албарес смята, че „всяка идея, която ще помогне на страните от ЕС да се сближат, е положителна“. „Но не бива да се лъжем, защото това, което искат страните-кандидатки, е пълно присъединяване към ЕС и не може да има билети с намаление“, отбелязва министърът.

Украйна, Молдова и Босна и Херцеговина станаха кандидати за присъединяване към Европейския съюз през 2022 година. Ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС трябва да приеме Украйна и Молдова, за да „попречи да попаднат под влиянието на страни, които не споделят ценностите на блока“.

Но не бива да забравяме и това, че Турция е кандидат от 1999 г., но с нея не се водят активни проговори. Република Северна Македония чака от 2025 г., Черна гора – от 2010 г., Сърбия – от 2012 г., и Албания – от 2014 година.

Но покана очакват още и Грузия и Косово.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст