ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК може да въведе специални мита върху китайските електрически автомобили

Зарядни

Европейската комисия ще наложи специални мита на китайските електрически автомобили, ако открие незаконни държавни субсидии в производството им. Това заяви представителят на Еврокомисията Улоф Гил.

Европейската комисия започна разследване на вноса на електрически автомобили от Китай. Тя ще проучи дали китайските производители на автомобили получават незаконни субсидии и дали тези субсидии могат да навредят на европейските производители на електрически автомобили. Улоф Гил коментира, че разследването може да отнеме до 13 месеца, но временните мита могат да бъдат въведени още след девет месеца.

„Ако и двете предположения се потвърдят, разследването ще проучи последиците и въздействието на субсидиите върху вносителите, производителите и потребителите. Въз основа на констатациите от разследването, Европейската комисия ще реши да наложи специални мита на китайските електрически превозни средства, ако прецени, че това е в интерес на Европейския съюз“, посочва Улоф Гил.

През септември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че световните пазари са наводнени с евтини китайски електрически автомобили, чиито цени са поддържани изкуствено ниски чрез държавни субсидии. Китайските власти отговориха с предупреждение, че разследване на китайски електрически превозни средства може да навреди на отношенията между страните.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст