ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС, САЩ и Русия са провели разговори преди нахлуването в Нагорни Карабах

арменци нагорни карабах

Висши официални лица от Съединените щати, Европейския съюз и Русия са се срещнали в Турция за тайни преговори по конфликта в Нагорни Карабах, съобщава Politico, позовавайки се на източници. Според тях, преговорите са се състояли малко преди началото на „антитерористичната“ операция на Азербайджан в Нагорни Карабах – на 17 септември.

Както отбелязва Politico, срещата беше рядък пример за дипломация по сигурността на високо ниво между Русия и Запада в момент, когато редовните връзки бяха прекъснати заради военните действия в Украйна.

Висш дипломат, запознат с преговорите, е казал пред Politico, че срещата се е състояла на 17 септември в Истанбул и че участниците са искали да окажат натиск върху Азербайджан да прекрати деветмесечната си блокада на Карабах и да позволи преминаването на конвои с хуманитарна помощ от Армения.

Според източника, срещата се е фокусирала върху това как да се осигури преминаването на камиони на територията на Нагорни Карабах, както и да се доставят храна и гориво на приблизително 100 хиляди жители в областта.

Луис Боно, старши съветник на Вашингтон за преговорите в Кавказ, е присъствал на срещата от страна на САЩ, а ЕС е изпратил Тойво Клаар, свой представител в региона. Междувременно Русия е била представлявана от Игор Ховаев, специален пратеник на президента Владимир Путин, за отношенията между Армения и Азербайджан.

Както отбелязва Politico, подобен дипломатически ангажимент на високо ниво е рядкост.

През март държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Индия, но представители на Москва казаха, че обменът на мнения между високопоставените лица е станал „в движение“ и не е имало преговори.

На 19-20 септември Азербайджан проведе военна операция срещу Република Нагорни Карабах. Баку очерта целта на операцията като потушаване на „мащабни провокации“, разоръжаване и изтегляне на части на арменската армия от територията на региона.

Ден по-късно с посредничеството на руските миротворци между страните беше постигнато споразумение за прекратяване на огъня.

В резултат на военната опирация властите на непризнатата република се съгласиха да сложат оръжие и на 28 септември 2023 г. президентът на НКР Самвел Шахраманян подписа указ за прекратяване на съществуването на Арцах (арменското име на Нагорни Карабах).

След конфликта около 100 хиляди арменци от Нагорни Карабах (или 83% от общото население) заминанаха за Армения.

Премиерът на Армения Никол Пашинян заяви, че в близко бъдеще може да не остане арменско население в Карабах.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст