ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Испанска партия поиска въвеждане на по-къса работна седмица, за да подкрепи ляв кабинет

йоланда диас сумар
Лидерката на “Сумар” Йоланда Диас

Социалистът Педро Санчес се опитва да си осигури още един премиерски мандат, но са му нужни гласовете на “Сумар”

Лявата испанска партия “Сумар” днес поиска въвеждането на социални политики като намаляване на работните часове, повишаване на заплатите и увеличаване на броя на жилищата на достъпни цени, за да подкрепи опита на социалиста Педро Санчес да си осигури още един премиерски мандат, предаде Ройтерс.

Изпълняващият длъжността премиер Санчес и лидерката на “Сумар” Йоланда Диас, която също така е изпълняваща длъжността министър на труда в правителството в оставка на социалистите, започнаха по думите на Санчес “сложни разговори” за подновяване на неговия мандат.

Санчес беше номиниран от испанския крал Фелипе Шести вчера и ще се опита да сформира управляващо мнозинство, след като миналата седмица опитът на консерватора Алберто Нунес Фейхоо се провали, припомня БТА.

За да спечели вота в парламента, лидерът на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) се нуждае от подкрепата на няколко потенциални коалиционни партньори като “Сумар” и някои каталунски и баски националистически партии.

“Единственият сценарий, който си представяме, е ново споразумение за коалиционно правителство”, заяви пред репортери след срещата на двамата партийни лидери говорителят на “Сумар” Начо Алварес. “Но не всяко споразумение би било подходящо, то трябва да бъде амбициозно”, добави той.

Алварес каза, че все още има разногласия относно “социалните и свързаните труда измерения”, включително относно намаляване на работните часове, насърчаване на баланса между професионалния и семейния живот с платен отпуск, както и подобряване на достъпа до жилища на достъпни цени, наред с други неща.

Говорителката на ИСРП Пилар Алегриа нарече срещата “позитивна” и каза, че целта е този месец да бъде сключена “прогресивна” коалиционна сделка.

Очаква се преговорите на Санчес с други партии да продължат следващата седмица, тъй като той ще участва в двудневна среща на високо равнище на ЕС в Гранада, започваща утре.

Няма насрочена дата за гласуването на премиерската кандидатура на Санчес, но той каза, че би искал да приключи разговорите и да определи дата “колкото се може по-скоро”.

Жауме Асенс, който води преговорите на “Сумар” с каталунските партии, днес каза пред телевизия Те Ве 3, че очаква гласуването да се състои през първите две седмици на ноември. Ако нито един кандидат не успее да си осигури мнозинство до 27 ноември, ще трябва да бъдат насрочени нови общи избори.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст