ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Казахстан планира да започне транзит на руски газ за Узбекистан през октомври

Терминал за природен газ

Казахстан възнамерява да започне транспортирането на газ от Русия до Узбекистан до края на октомври, съобщи ръководителят на министерството на енергетиката на Казахстан Алмасадам Саткалиев. По думите му, процесът ще бъде стартиран след приключване на ремонтните дейности, като това трябва да стане в края на този месец.

Както уточнява Саткалиев, обемите на доставките се договарят в съответствие със заявлението на узбекската страна. „В момента приключват ремонтите, които се извършват на територията на Казахстан, свързани със строителни работи. В близко бъдеще, след приключване на тези работи, ще можем да обявим началото на транзита“, казва министърът.

През ноември 2022 г. Русия заговори за планове за създаване на „троен газов съюз“ с Казахстан и Узбекистан. През май 2023 г. казахстанските власти говориха за провеждане на преговори за транзита на газ от Руската федерация за Узбекистан. През юни Узбекистан сключи двугодишно споразумение с Русия за доставка на 2.8 милиарда кубически метра природен газ. Споразумението предвижда внос на 9 млн. куб. м газ на ден.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст