ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Комисията по отбрана подкрепи закупуването на 198 бойни и спомагателни машини от САЩ

Тодор Тагарев

Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ подкрепи парламентарната комисия по отбрана. „За“ гласуваха 14 депутати, а „против“ – четирима.

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на България на бронетранспортьори „Страйкър“ (Stryker), съобщи Пентагонът в началото на септември. Корпорацията „Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) е основният доставчик на това въоръжение.

Проектът предвижда придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията Stryker.

Прогнозната стойност за реализация на проекта за инвестиционен разход е 1,376 млрд. долара (2 504 320 000 лв., изчислени при курс на щатския долар $1 = 1.82 лв.) без ДДС.

Заплащането на посочения проект на договора и двата бъдещи договора за придобиване на бойни припаси е предвидено да се извърши за период от пет години.

“Поемаме ангажимент да плащаме в долари. В зависимост от курса на долара, може да бъде изгодно и не толкова изгодно в наша валута. Разчитам да не бъде надвишена сумата от 1,376 милиарда долара. На това гледам като на таван, който да не превишаваме”. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод американските бронирани машини “Страйкър”, които страната ни планира да закупи. 

“Идеята за този проект е от 2012 година. Има проект за инвестиционен разход от 2018 година: една процедура, която е прекратена. Предните правителства са започнали да вървят по два пътя. Единият – да поискат информация от фирми-производители на такава техника: в какви срокове и при какви условия биха могли да ги доставят. Това, паралелно с искане към САЩ. След което моят предшественик е взел решение да се обърне с т.нар. писмо за искане за проектодоговор към САЩ. Получихме отговор в чернови вариант в края на август. В началото на септември беше дискутирано в детайлен преглед. Считам, че депутатите ще подкрепят този избор, тъй като тук става въпрос и за срокове за доставка, и за пълен пакет способности. Нещо, което ние не бихме могли да постигнем, ако се обърнем към фирма-производител на бронетанкова техника”, добави той.

Договорът трябва да бъде подписан, ратифициран, а след това да бъде направено плащане. Първите машини ще започнат да идват през 2025 или 2026 г.

“За по-малко от 5 години от активирането на договора, което ще стане с първото плащане, което е много добър срок в днешни условия и за такъв обем техника”, коментира още Тагарев и заяви, че догодина България със сигурност ще излезе твърдо на 2% от БВП за разходи за отбрана, какъвто и ангажимент сме поели. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст