ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мигрантска истерия по границите на Вишеградската четворка

Чешката република и Полша предприеха координирани действия на 3 октомври, въвеждайки проверки по границите си със Словакия, за да ограничат достъпа на нелегални емигранти, както и на акциите на трафикантите. Което принуди Австрия да ги последва. Пограничният контрол, който влезе в сила на 4 октомври и ще продължи най-малко 10 дни, раздразни словаците, които обещаха ответни действия. Германия също е засилила пограничния контрол със съседните Полша и Чехия, за да ограничи трафика на хора.

Справянето с незаконната миграция е повод за раздор и единство в Централна Европа. В миналото Вишеградската четворка – Чехия, Унгария, Полша и Словакия – беше единна в противопоставянето си на мигрантските планове на Европейския съюз, каквито бяха квотите. Но след като всички те станаха членове на безвизовата Шенгенска зона на общността, пограничният контрол отпадна и започна да се въвежда периодично в моментите на настъпление на емигранти, създавайки политическо и търговско напрежение.

Нелегалната миграция беше ключова предизборна тема в Словакия през миналата седмица, а в момента е изключително важна в Полша преди парламентарния вот на 15 октомври.

“Тази мярка е наложителна за ефективната борба срещу групите от трафиканти и нелегални мигранти”, заяви чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракусан в онлайн платформата X (доскорошната “Туитър”). След него австрийският вътрешен министър Герхард Карнер коментира във Виена, че страната му също ще въведе проверки по границата си със Словакия, за да не допусне мигрантски набези след мерките на Прага.

Правителството на Словакия пък заяви на 4 октомври, че ще отговори на чешките и полските мерки. А служебният премиер на страната Лудовит Одор каза, че проблемът трябва да бъде решен на европейско равнище.

Словакия е атакувана от масиран приток на мигранти, които пресичат границите й на път за Германия и Западна Европа. Те са предимно млади мъже от Близкия изток и Афганистан и мнозинството ползват т. нар. “Балкански маршрут” през Унгария и Сърбия.

Предишният словашки премиер Роберт Фицо, който спечели парламентарните избори на 30 септември, зае твърда позиция по въпроса преди провеждането им. Неговата партия в момента се опитва да състави правителство и Фицо потвърди, че граничният контрол с Унгария ще е приоритет.

Кабинетът на Одор пък признава, че е практически невъзможно да “запечата” 655-километровата граница с Унгария, но е изпратил 500 войници, за да помагат на полицейските патрули. През септември Братислава съобщи, че броят на задържаните нелегални мигранти се е увеличил девет пъти – до над 27 хиляди, през тази година. Премиерът пък посочва, че едностранни действия на страните създава “каскаден ефект”. Одор коментира също, че инициатор на процеса е Полша, която е в предизборен период и след нея се е включила и Чешката република.

Нелегалните мигранти са ключов въпрос в кампанията на полските политици преди вота на 15 октомври, като управляващата партия “Право и справедливост” дори показва реклами за заплахата от тях. Полският министър на вътрешните работи Мариуш Камински пък заяви на 3 октомври, че страната му се сблъсква със скок на нелегалната миграция. Камински твърди, че през последните седмици са открити и задържани 551 нелегални емигранти на границата със Словакия, което е наложило въвеждането на решителните мерки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст