ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Музикаутор” с призив – политическите сили да уредят правата за музика по изборите

предизборен митинг

Снимката е илюстративна.

От организацията на авторите и композиторите “Музикаутор” са изпратили писмо до всички регистрирани политически субекти за предстоящите избори – на 29 октомври 2023 година.

Това е станало в края на миналата седмица. В писмото от сдружението приканват кандидат-кметовете и общински съветници да уредят авторските права за музиката, която ще използват в предизборната си кампания за местни избори през 2023 година.
Повод за писмото са събитията и концертите, които се организират от партиите в този период и
които в повечето случаи остават без лиценз за използваното музикално съдържание.

Отказът на политическите сили да лицензират музиката може да се приеме по два начина – или като знак, че политиците не зачитат труда на творците и техния принос, или че се надяват безнаказано да нарушат българското законодателство.
В писмото си “Музикаутор” посочва основанието за уреждане на правата в Закона за авторското право и сродните му права.

По силата на закона всяко публично използване на музикални произведения, в това число при провеждането на концерти, шествия, събития с озвучаване и други подобни прояви, следва да се осъществява само след писмено разрешение от правоносителите или от “Музикаутор” в качеството й на организацията, която управлява колективно техните права.
За територията на България “Музикаутор” представлява правата на над 3000 български автори и още над 2 500 000 автори от цял свят, членуващи в сродни авторски сдружения, с които “Музикаутор” има договори за взаимно представителство.
Ето защо от сдружението ще очакват от политическите партии да осигурят необходимите условия за законосъобразност на провежданите от тях събития, като незабавно започнат процедури за уреждане на авторските права за музиката и заплатят справедливи възнаграждения на творците.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст