ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според Димитър Манолов полуспоразумението няма да откаже протестиращите

димитър манолов

От снощи наричам това полуспоразумение. Не можаха да бъдат ангажирани всички участници там. Още преди да се положат подписите, реакциите не бяха еднозначни.

Това заяви президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов пред NOVA.  Синдикалистът обяви, че той също не се е подписал под въпросното споразумение. Манолов бе категоричен, че той не може да сложи подписа си под нещо, което неговите хора не са подписали.

Той заяви, че няма как да каже дали ще има национална стачка. Но според него протестиращите няма да се откажат.

Манолов обясни и че по време на срещата е предложил друг подход, който не се е възприел – да се разделят за няколко часа, да проведат консултации и след това да се съберат отново.

Той разясни и договореното вчера, 3 октомври, споразумение. По думите му в първата част на този текст става дума за ТЕЦ-2, който е централата, която осигурява баланса. Тя е най-голямата като производствен капацитет. В споразумението е било записано, че тя ще се третира като част от критичната инфраструктура. 

Втората част засяга частните предприятия – ТЕЦ „Бобов дол”, „Брикел”, топлофикациите в Перник, Сливен, Русе и малкия ТЕЦ в Димитровград. Те ще работят, докато могат да издържат в тази пазарна среда, в която се намират.

Манолов коментира, че в ТЕЦ-Бобов дол се планира преминаването от въглища на газ. Той каза още, че там се строи и фотоволтаичен парк. Двете предприятия ще заработят заедно. Предполага се, че ще издържат на този режим с увеличени въглеродни квоти. И по думите на Манолов ТЕЦ „Бобов дол” ще го бъде по-дълго време.

Манолов съобщи, че е имало спор по преговорите по въпроса с механизма за капацитет след 2025 година. По думите му се твърдяло, че не сме кандидатствали по този механизъм, но Теменужка Петкова – бивш енергиен министър от ГЕРБ-СДС – е заявила, че сме кандидатствали, но процедурата не е довършена. Той обясни, че това значи, че ако бъде довършена, може да се кандидатства за удължаване.

Той отбелязва, че когато 60% от разходите ти се дължат на задължителни разходи като квотата, няма нищо пазарно в това. Според него, ако въглищната енергетика не участва в енергийния баланс, ще останем без ток. По думите му системата е така замислена, че те да бъдат смачкани и да не могат да издържат финансово.

Манолов бе категоричен, че подкрепя всяка алтернатива, която може да свърши работа. Той даде пример с Германия, която демонтира ветрогенератори, за да копаят въглища. Също така отварят въглищни централи, като през 2022 г. са отворили дванайсет.

Синдикалистът каза още, че организациите са притеснени, че в тези 7 точки, които са договорени вчера, няма гаранции.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст